Ikan baung dengan nama latinnya Mystus Nemurus aktif mencari makan pada malam hari (nocturnal), dengan sasaran ikan-ikan kecil, bangkai dan beberapa jenis buah pohon liar. Untuk mendapatkan ikan jenis ini tidak begitu sukar bahkan dikira agak mudah kerana ikan baung termasuk dalam ikan rakus membaham umpan.

 

Namun jangan terlalu yakin sangat kerana jika kita tidak tahu harus pakai umpan apa, atau ia aktif pada jam berapa untuk mencari makan, boleh kumpau berdarah juga dibuatnya. Untuk memperoleh dalam kuantiti banyak, persediaan dan peralatan pancing amat penting.

 

Tip Tak Pernah Gagal Mancing Baung

 

Tali Pancing Sesuai

 

Mungkin sebahagian dari kita sudah tahu sensasi tarikan ikan jenis ini. Jika tidak mahu kecewa kita harus memilih jenis line atau tali yang kuat untuk bertarung dengannya. Tentu kita tidak mahu berputih mata apabila tewas dalam pertarungan dan menjadi rezeki mata saja.

IKLAN

 

Line yang biasa saya gunakan ialah jenis braied atau tali sulam 20lbs kerana line jenis ini tidak mudah putus jika bergeser atau berbeli pada bangkar pokok yang menjadi rumah kegemaran baung.

 

Tip Tak Pernah Gagal Mancing Baung

 

Umpan

 

IKLAN

Umpan saya biasa guna ialah anak ikan kap ukuran sebesar jari telunjuk atau usus ayam yang dibusukkan yang tidak lebih dari 2 hari.

 

Namun yang paling sering saya pakai adalah umpan usus ayam yang dibusukkan kerana dengan bau yang menyengat akan menarik perhatian ikan baung itu sendiri, sebab ikan baung akan mencari sumber yang mengeluarkan bau busuk untuk dijadikan makanan yang merupakan makanan kegemarannya.

 

Tip Tak Pernah Gagal Mancing Baung

 

IKLAN

Tak seperti menggunakan umpan anak ikan kerana jika kita menggunakan anak ikan, kita hanya menunggu ikan baung melintas untuk memakan umpan kita. Namun, gabungan umpan busuk dan umpan anak ikan boleh membuahkan hasil yang lebih baik.

 

Waktu & Tempat

 

Beberapa pemancing mengabaikan hal ini, mereka lebih beranggapan yang penting umpan sudah dibaling dan memancing pada malam hari. Tak mustahil jika begini, anda hanya akan dapat gigitan nyamuk saja tanpa sebarang hasil.

 

Tip Tak Pernah Gagal Mancing Baung

 

Ada beberapa hal yang perlu diketahui pemancing, jika kita memancing pada malam hari mulai lewat sampai pukul 03.00 pagi, pada tempoh waktu tersebut ikan baung aktif mencari makan di pinggiran sungai dan jenis umpan yang paling sesuai ialah anak ikan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI