Kejadian mata kail tidak tercangkuk atau tertancap kemas pada mulut ketika melakukan strike merupakan satu perkara yang sangat mengecewakan. Apatah lagi setelah menunggu sekian lama menunggu ikan memakan umpan.

 

Perkara ini sebenarnya bukanlah satu perkara yang pelik dan kemungkinan anda sendiri pernah hadapi. Begitu juga kejadian ikan rabut ketika sedang bertarung. Semuanya berlaku disebabkan mata kail tidak solid hook up. Di sini kami sediakan beberapa faktor yang menjadi punca.

 

Ini Sebabnya Kenapa Susah Nak Strike Ikan Siakap

IKLAN

 

Saiz mata kail yang kurang sesuai. Kes di sini mata kail adalah kecil berbanding mulut ikan. Untuk spesies bermulut besar, saiz dicadangkan adalah 3/0 atau 4/0.

 

IKLAN

Mata kail kurang tajam. Mata kail tidak akan kekal tajam buat selama-lamanya. Kesan cucukan kepada umpan dan sebagainya boleh menyebabkan mata kail tumpul. Pastikan mata kail tajam setiap kali memancing.

 

Terlalu cepat merembat umpan kerana ikan mungkin hanya menggonggong ketika melarikan umpan. Bagi masa lama sedikit supaya umpan betul-betul berada sepenuhnya dalam mulut ikan. Kecuali anda memancing dengan teknik casting menggunakan umpan tiruan maka tidak perlulah menunggu untuk strike.

IKLAN

 

Ini Sebabnya Kenapa Susah Nak Strike Ikan Siakap

 

Teknik pasang umpan juga menjadi punca mata kail tidak tercangkup kemas. Jika cangkuk pada bahagian ekor kurang menjadi, cuba pula pasang mata dekat bahagian kepala udang. Dan pastikan juga mata kail tidak tenggelam di dalam badan umpan.