Sedikit tips untuk dikongsi bagi peminat-peminat surfcasting khususnya bagi persediaan dan ketika sedang berada dalam pertandingan.

 

Kenal Pasti Lokasi Pertandingan

Setiap lokasi pertandingan surfcasting mempunyai kepelbagaian spesies target sebagai contohnya di pantai timur seperti Terengganu atau Pahang terkenal dengan ikan pari manakala Pantai Barat terkenal dengan spesies belukang dan sebagainya.

Maka, dengan itu kita boleh kecilkan target pencarian. Pendek kata ia mempermudahkan teknik ataupun umpan target untuk pemburuan strike.

 

Begini Cara Betul Pancingan Pantai!!

IKLAN

 

 

Teknik perambut Ikan pari – buat panjang perambut dari suku depa hingga setengah depa boleh dipelbagaikan variasi mengikut kawasan. Manakala panjang perambut untuk batu dalam anggaran anggaran sejengkal panjang.

Teknik perambut ikan daun baru – perambut berantai (2-3 mata kail) seumpama perambut apolo.

Teknik perambut ikan sembilang – buat perambut setengah depa dan batu sejengkal (perambut Y)

IKLAN

 

Setiap umpan boleh dikatakan mempunyai timing tersendiri (tempoh tahan guna). Itu yang saya perhati dan belajar dari orang-orang lama. Sebagai contoh, udang kebiasaannya mengambil masa 10 ke 20 minit untuk habis.

 

Manakala jika menggunakan umpan ikan mengambil masa 20 hingga 40 minit untuk habis. Apa pun bergantung pada lokasi pertandingan tersebut. Konsep saya mudah saja iaitu tetapkan waktu menukar umpan melalui balingan pertama dan kedua. Dari situ kita boleh andaikan umpan boleh bertahan berapa lama.

IKLAN

Manfaatkan tempoh masa pertandingan dengan sebaik mungkin. Jangan banyak membuang masa dengan tempoh bertenang. Sentiasa fokus dan fokus kerana tempoh waktu bertandingan mungkin panjang tetapi tempoh waktu ikan aktif makan umpan sangat pendek.

 

Begini Cara Betul Pancingan Pantai!!

 

Sediakan peralatan untuk memasuki pertandingan lebih awal sebagai contoh perambut, batu ladung untuk memudahkan proses pertukaran jika berlaku situasi rabut, putus, hilang dan sebagainya lagi.

Pastikan ada spare reel & spare spool untuk kebarangkalian kerosakan ataupun braided putus dalam kuantiti yang banyak.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI