Kawasan sungai pegunungan yang memiliki jeram merupakan spot terbaik untuk memancing sebarau. Namun pancingan di kawasan jeram ini memerlukan sedikit teknik bagi membolehkan anda memancing dengan selesa dan memperoleh hasil.

 

Penggunaan sesudu berkilat (chrome) atau berwarna terang amat praktikal. Ini disebabkan kawasan biasanya cetek dan air yang agak jernih. Bagaimana pun gewang lain turut berkesan bergantung pada jenis dan aksi renangan.

 

Tip Sukses & Selamat Casting Sebarau Jeram

 

Baling atau layangkan gewang ke bahagian arus berbatu. Pastikan gewang hanyut mengikut arus bukannya melawan arus. Kawal sesudu agar tidak tersangkut dicelah batu. Jika tersangkut memang susah nak lepas. Anda perlu menongkah arus melepasi kawasan sangkut untuk melepaskan sesudu.

 

IKLAN

Gunakan mata kail tunggal (single hook) bagi mengelakkan tersangkut. Jika nak guna mata tiga (treble hook) pastikan ia tidak terlalu besar melebihi saiz body sesudu.

 

Karau dengan kadar laju bagi menarik perhatian ikan. Untuk membolehkan sesudu beraksi ia perlulah dikayuh melebihi kelajuan arus.

 

Gunakan berat gewang yang sesuai dengan arus agar ia mampu mencecah dasar. Antara 5 gram, 10 gram, 15 gram dan 20 gram.

 

IKLAN

Tip Sukses & Selamat Casting Sebarau Jeram

 

Tip Keselamatan

 

Gunakan kasut yang sesuai. Sebaiknya pilihlah kasut yang tapaknya boleh mencengkam baik permukaan batu yang licin.

IKLAN

 

Pakai pakaian yang tidak terang kerana ikan boleh melihat perubahan di kawasan gigi air.

 

Elakkan memakai seluar jean, jika ada lebih banyak meranduk air. Perjalanan akan terganggu kerana material fabriknya akan membuatkan berat dan sukar untuk berjalan.

 

Tip Sukses & Selamat Casting Sebarau Jeram

 

Bawa pisau atau parang sebagai alat mempertahankan diri bagi mengelak sebarang kemungkinan yang berlaku.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI