Apabila berhadapan dengan gejala-gejala awal mabuk laut, sebenarnya anda masih berpeluang untuk mengawal diri daripada terus hanyut sehingga mebuk laut sepenuhnya. Berikut disenaraikan beberapa tip untuk mengawalnya.

 

#1

Gejala awal mabuk laut biasanya boleh diperbaiki dengan cara atau teknik seperti seperti menetapkan pandangan mata ke arah objek pegun seperti langit.

 

#2

Anda juga boleh mengaktifkan diri dengan mendengar muzik. Sebaik-baiknya biarlajh muzik yang menghiburkan, menenangkan diri dan bukannya yang menambahkan stress.

 

IKLAN

#3

Berada di tempat paling stabil di atas bot. Carilah tempat di tengah-tengah kapal bot atau tempat yang paling kurang bergolek.

 

#4

Dapatkan udara segar. Sekiranya berada di dalam kabin bot maka keluarlah mencari udara. Buka penutup muka atau minta tekong lebih kerap menggerakkan bot.

IKLAN

 

#5

Alih tumpuan fikiran. Ia memang agak sukar tetapi jika anda boleh memberikan tumpuan kepada pernafasan atau melakukan aktiviti mental seperti mengira secara terbalik, anda mungkin boleh mengalihkan rasa tidak selesa tersebut.

 

#6

IKLAN

Kekal tenang atau menghisap sesuatu yang bersifat masam-masam manis. Setidak-tidaknya ia dapat menghilang rasa loya.

 

#7

Minum minuman yang berkarbonat dan sejuk. Ia pasti menyegarkan dan mampu melancarkan angin yang seperti tersumbat di dalam badan.

 

#8

Elakkan dari memakan makanan yang berat. Makanan yang berat akan menyebabkan anda semakin cepat mabuk dan muntah. Sebaiknya hanya minum air mineral.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI