Memancing bebulus tidak memerlukan set pancing khusus. Memadai joran aksi ringan dengan tindakan hujung yang sensitif amat sesuai memancing bebulus. Kekili adalah jenis ringan untuk tali berkuatan maksimum atau yang disyorkan sehingga 15 paun sudah memadai.

 

Guna tali berkekuatan maksimun 10 Ib atau ke bawah adalah disyorkan supaya kesan ikan merembat umpan lebih dapat dirasai. Mata kail jenis tajam dan kecil seperti mata udang no.7 hingga no 10 adalah sesuai untuk mulutnya yang kecil.

 

Pemberat hendaklah sesuai dengan kelajuan arus (jika ada) atau sekadar untuk melabuhkan umpan ke dasar. Perambut pendek lebih sesuai iaitu kira-kira sejengkal dari pemberat sama ada menggunakan satu mata atau dua mata. Perambut yang pendek bertujuan untuk senang membalas serta mengelakkan umpan dihanyutkan arus ke atas.

IKLAN

 

Umpan hendaklah dipotong kecil sekadar memuatkan mata kail. Jika menggunakan udang mati, buang kulit luar yang keras dan gunakan isi sahaja. Saya pernah mengikuti rakan memancing bebulus di kawasan pantai Port Dickson. Masa yang paling sesuai memancing bebulus di kawasan pantai tersebut ialah ketika air surut. Teknik memancing agak mudah di mana joran buluh/ bemban digunakan dengan tali asas yang sama panjang dengan joran tanpa pemberat.

 

Umpan

IKLAN

 

Umpan pula ialah perumpun pantai yang dicari menggunakan air ikan mati. Umpun-umpun jenis ini akan keluar ke permukaan apabila terbau makanan. Kecekapan mencengkam perumpun dengan tangan adalah penentu kepada kejayaan memperolehi umpan yang cukup.

 

IKLAN

Kawasan yang biasa dikunjungi oleh pemancing bebulus ketika air surut ialah di perairan yang sedalam paras lutut dan mempunyai sedikit tompokan batu karang di sekitar serta kawasan berbeting. Bebulus juga boleh dijadikan umpan untuk memancing pari.

 

Tip Peralatan & Umpan Memancing Bebulus!!

 

Hanya mereka yang pandai memasak sahaja yang boleh beritahu kepada kita macam mana hendak menambahkan lagi keenakan daging halus bebulus. Ramai yang suka stim bebulus walaupun ianya bersaiz kecil dan goreng bercili sehingga garing sampai ketulang sudah cukup sekiranya anda bukan tukang masak yang pandai.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI