Sebagai penghuni habitat air masin dan payau, anda boleh menemui ikan kedukang ini di laut atau muara sungai. Asalkan penggunaan umpan memancing yang tepat, ikan ini akan dapat dengan mudah dipancing.

Boleh dikatakan hampir kesemua spot di pinggir laut dan muara yang memiliki dasar berlumpur dan berbatu boleh dijadikan lokasi memancing ikan kedukang.

 

Tip Pancingan Ikan Kedukang!!

 

Boleh dikatakan langsung tidak sukar untuk memancing ikan kedukang. Populasinya yang masih banyak, datang secara berkumpulan akan memudahkan anda untuk memancing kelompok ikan ini.

Namun ada baiknya juga jika anda mengambil tahu teknik memancing yang betul. Yang pertama adalah teknik pancingan dasar dengan dua teknik perambut berbeza.

IKLAN

Perambut pertama ialah dengan menggunakan batu hidup atau mati yang membolehkan umpan pada mata kail membuai. Dan keduanya menggunakan perambut apollo 2-3 mata kail.

 

Tip Pancingan Ikan Kedukang!!

 

Meskipun pada asasnya mudah kerana seperti catfish lainnya akan memakan apa saja umpan, ternyata ada umpan yang lebih disukai oleh ikan kedukang.

IKLAN

Umpan utama yang paling berkesan berdasarkan pengalaman kebanyakan pemancing ialah umpun-umpun atau ruat nipah. Umpan inilah yang terkenal paling galak dan sangat disukai oleh kelompok keluarga catfish atau ikan-ikan pinggiran lautlainnya.

Jika dibandingkan dengan menggunakan udang mati atau udang kopek, kedukang lebih menyukai umpan umpun-umpun. Umpan memancing ikan kedukang laina yang juga cukup efektif adalah menggunakan isi kerang. Kerang mentah yang dipakai adalah kerang dara atau kerang bulu.

 

Tip Pancingan Ikan Kedukang!!

IKLAN

 

Sebenarnya bila-bila masa pun anda boleh memancing, ikan jenis ini akan dapat diperolehi. Tetapi, berdasarkan pengalaman, awal pagi dan senja hari adalah waktu yang paling tepat untuk memancing ikan kedukang.

Selepas hujan biasanya sambaran akan lebih galak dan saat air laut bergerak pasang atau beranjak surut anda juga boleh mendapatkan sambaran lebih banyak berbanding ketika laut sedang pasang penuh ataa surut habis.

Beberapa pemancing juga mendapatkan sambaran yang banyak ketika pancingan malam. Ikan kedukang seperti halnya Catfish lainnya memanfaatkan deria bau penciuman untuk mengesan umpan atau mangsanya.

Ketika ikan kedukang mula menyambar umpan anda, segera bersiaplah kerana karakteristiknya yang berkelompok akan memberikan peluang untuk anda mendapatkan sambaran yang lebih.

 

Tip Pancingan Ikan Kedukang!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI