Sememangnya ikan jebong bukanlah spesies sasaran oleh golongan pemancing malah ia tiada sama sekali disenaraikan dalam fikiran pemancing bila turun ke laut. Ia banyak dipancing secara tidak sengaja oleh kaki laut ketika jigging apollo untuk mencari ikan umpan. Cuba bayangkan jika ia bedal apollo, terkial-kial kita terpaksa melayan bagi mengelakkan apollo putus. Kalau apollo putus dah rugi satu set apollo.

 

Jebong memiliki mulut kecil, gigi kapak tajam dan sifatnya yang suka mengutis makan iaitu tidak menelan sekaligus, maka amat sukar untuk menjeratya menggunakan mata kail besar lebih dari saiz 1 atau mata udang no 11.

 

 

IKLAN

Mata kail kecil jenis long shank yang mempunyai teras lebih panjang amat digalakkan bagi mengelakkan ikan ini mudah menggigit perambut tangsi yang digunakan. Teknik pancingan yang sama seperti memancing ikan barat-barat boleh digunakan (boleh rujuk teknik pancingan ikan barat-barat yang pernah disiarkan).

 

Memancing jebong memerlukan mata kail kecil tetapi kuat seperti mana mereka yang gemar memburu ikan bayan. Bezanya bayan tiada masalah menggunakan mata 3/0. Namun demikian ikan ini lebih banyak ditangkap menggunakan bubur serta pukat secara komersial.

 

IKLAN

Saya berpengalaman ketika memancing di mana umpan sotong kurita dikerjakan hingga licin sebelum sempat umpan tersebut sampai ke dasar. Untuk mengetahui spesies apa yang mengerjakan umpan, saya segera tukar saiz mata kail.

 

Bila tukar saiz mata kail barulah kena buku dengan ruas. Jika menggunakan perambut stail apollo, pastikan saiz mata kail kecil berpadanan dengan umpan bagi mengelakkan ia mengutus.

 

IKLAN

Hirisan kecil sotong adalah paling mujarab kerana ia ia lebih tahan dan liat dari isi ikan. Umpan jangan terlalu besar kerana ikan ini akan mengutis umpan sebelum ditelan. Ia hanya akan menelan apabila saiz berpadanan dengan luas bukaan mulutnya. Saiz umpan memainkan perana memujuk jebong memilih untuk menelan dari mengutis.

Apabila kita menggemari spesies ini, kita akan lebih menumpukan teknik betul agar tidak tertipu dengan stail licik ikan jebong ini.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI