Berdasarkan pengalaman, ikan cupak jarang menyambar gewang ketika proses trolling atau menunda gewang. Tetapi lebih berkesan jika jigging atau casting. Waktu siang aktiviti casting biasanya tertumpu di sekitar tepi pulau atau batu karang terutama ketika air besar.

 

Gewang selaman dalam untuk casting amat sesuai untuk spesies bermata besar ini. Gewang bersaiz 14 ke bawah dan berwarna garang menjadi pilihan bagi pengemar casting di kawasan batu ini. Selain itu, sesudu, metal jig dan popper juga boleh digunakan di kawasan yang sama.

 

Tip Padu Menumpaskan Spesies Cupak

 

Waktu malam metal jig yang boleh menyimpan cahaya (luminous) banyak digunakan secara meluas selain jig yang berkilat dengan kilauan chrome. Jig yang bercahaya pada malam hari mempunyai daya tarikan yang kuat kerana ia mudah dikesan oleh kumpulan cupak.

 

Pemancing mempunyai pilihan sendiri merujuk kepada kuasa membeli dan keberkesanan ia digunakan dalam satu-satu keadaan. Lebih tepat lagi tidak semua produk sesuai pada satu-satu masa. Pelbagai jenama dan jenis diperlukan setiap kali pemancing pergi melakukan aktiviti casting dan jigging.

 

Tip Padu Menumpaskan Spesies Cupak

IKLAN

 

Bagi yang mengunakan umpan pula, ikan terbang adalah yang terbaik memburu cupak. Hanyutkan ia di belakang bot keluar sedikit dari kawasan cahaya lampu di mana kawanan cupak dikenal pasti bermain dan menangkap ikan liar.

 

Umpan ikan terbang hidup ini sukar diperolehi kecuali yang berjaya disauk apabila datang menghampiri bot pada waktu malam.

 

Selain itu sotong cumit (sama ada seekor hidup atau hirisan), udang (anda boleh cuba udang lipan) hidup) boleh digunakan sekiranya tiada pilihan umpan. Labuhkan sama ada hanyut, pertengahan air ataupun dasar kerana cupak meronda di semua kolum air.

 

IKLAN

Tip Padu Menumpaskan Spesies Cupak

 

Cupak adalah jenis ikan yang suka menyambar secara tiba-tiba. Peralatan yang digunakan perlu ada kemampuan memberi, menahan dan mengepam ikan terutama saiz yang melebihi 5kg.

 

Ini kerana tabiat cupak (kalau yang merembat di atas air) akan melarikan tali pancing, jadi anda perlu `beri tali’, kemudian ia menjunam di pertengahan air, ‘bertahan’ dan berlegar di bawah permukaan air, kemudian ia adalah masa untuk mengarau tali.

 

Tip Padu Menumpaskan Spesies Cupak

IKLAN

 

Untuk aktiviti popping dan casting, kekili jenis spinning lebih mudah dikendalikan, jigging dan teknik umpan alami lebih sesuai mengunakan kekili multiplier. Ramai pengemar casting dan jigging mengunakan tali sulam atau braided kerana mudah dan cepat membalas.

 

Jika mengunakan mono sambungkan tali sulam 10 hingga 30 kaki di hadapan sebagai penanda ketika jigging kerana jika leka kemungkinan jig akan singgah ke muka anda!

 

Joran yang sesuai adalah jenis grafit dengan kekuatan 15lb hingga 30lb. Pakai joran halus dan ringan tetapi kuat memberi kelebihan dari segi lontaran serta tidak lenguh memegang dalam tempoh yang lama.

 

Tip Padu Menumpaskan Spesies Cupak

 

Tali utama berkekuatan 20lb hingga 40lb cukup memadai kerana ia memberi peluang ikan untuk fight dengan kita. Itu sebenarnya yang kita mahu!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI