Terdapat dua jenis tali yang digunakan oleh pemancing iaitu tali jenis mono (tangsi) dan braided (sulam). Tali-tali ini didatangkan dengan pelbagai warna.

 

Tali mono mempunyai kadar regangan yang tinggi dan mempunyai memori (bila digulung dalam spool, keluar dari spool pun tali ini mengikut bentuk spool tersebut). Tali jenis ini murah tetapi agak tidak tahan geseran serta mudah terputus jika sudah tergores. Saiznya besar dari tali braided yang berkekuatan sama, mudah dikesan oleh ikan dalam air dan ikan mudah takut.

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

Manakala tali braided pula adalah yang paling popular dan banyak digunakan oleh kaki pancing. Harganya agak mahal dan biasanya dijual dalam gulungan sepanjang 100m hingga 1000m. Saiznya juga adalah pelbagai bergantung kepada gaya, teknik pancingan.

 

Tali jenis ini menjadi pilihan ramai kerana ciri-cirinya yang agak kuat (hampir dua kali kekuatan tali mono), memori sifar, daya geseran sifar dan tahan geseran. Saiznya juga lebih halus dari tali mono yang berkekuatan sama.

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

IKLAN

Tali berwarna juga dibuat mengikut panjang tertentu dan berselang seli supaya memudahkan pemancing menentukan jarak tangsi setiap pelepasan dibuat. Jika ia adalah tali utama, ramai pemancing ingin warna yang terang dan mudah dilihat ketika memancing lebih-lebih lagi sebelah malam.

 

Sesetengah pemancing gemar warna yang cantik dipadankan dengan kekili berjenama serta joran berwarna garang. Ada juga yang gemar warna gelap atau jenis halimunan kerana percaya ia tidak mudah dilihat ikan.

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

Bagi ikan, ia tidak mendatangkan kesan besar. Yang penting bagi ikan ialah persembahan umpan yang boleh menimbulkan serta menarik minat untuk diterkam. Yang perlu dititikberatkan ialah warna perambut biar sesuai dengan warna air atau persekitaran dan mudah memperdayakan ikan.

 

IKLAN

Jangan menggunakan tali perambut yang terlalu terang dalam air kerana sesetengah ikan begitu peka dengan persekitaran dan ada juga fobia dengan tangsi (mungkin seperti pukat ikan).

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

Untuk tali utama, sebarang warna tidak begitu mendatangkan masalah asalkan sesuai dengan warna persekitaran. Jika anda masih berminat menggunakan tali braided untuk memancing muara, gunakan perambut tangsi yang panjang sedikit. Di sini saya sertakan sedikit tip untuk memilih tali yang anda akan gunakan.

Pilih saiz yang bersesuaian dengan saiz reel anda, boleh rujuk pada kotak reel.

 

Untuk membuat lontaran yang jauh selain dari joran yang panjang, tali yang halus juga akan turut membantu. Contoh, tali saiz 6lb adalah lebih jauh jarak lontaran berbanding dengan tali saiz 20lb.

IKLAN

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

Jangan takut menggunakan tali halus, contohnya tali braided 6lb kekuatannya adalah lebih kurang sama dengan tali tangsi 12lb.

 

Cari tali yang sesuai dengan citarasa anda dan bergantung dengan pancingan anda.

 

Ambil masa dalam membuat pilihan supaya anda tidak salah membeli. sekiranya anda tidak tahu tali mana yang terbaik, ringan-ringankan mulut untuk tanya rakan-rakan anda atau owner kedai tersebut.

 

Tip Memilih Warna Tali Pancing

 

Sumber: Mayeep Fishing Network

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI