Mencandat sotong memang seronok. Lebih-lebih lagi kalau dapat sotong torak atau mengabang bersaiz kasar.

Bila candat mengena sotong bersaiz kasar, barulah syok sedikit melayannya. Memang tersenyum sampai ke telinga apabila melihat saiz sotong yang berjaya didaratkan.

 

Tetapi ramai juga yang berasa seronok ketika melayan tarikannya saja. Bila time pengagihan hasil, ramai yang memilih sotong bersaiz kecil. Alasannya, sotong torak atau mengabang bersaiz kasar ni dia punya liat mengalahkan tiub basikal.

 

Memang tidak dinafikan sotong torak atau mengabang bersaiz besar (melebihi berat 500gm dan ke atas) dagingnya agak liat atau keras sedikit. Tapi sebenarnya ada cara untuk melembutkannya sebelum ia dimasak.

 

IKLAN

 

Cara-cara melembutkan daging sotong

 

⇒ Salah satu daripadanya adalah dengan dengan membelah dua badannya dan ketuk dagingnya (jangan sampai hancur) sebelum potong mengikut saiz dan resipi apa dikehendaki.

IKLAN

 

⇒ Apabila memasak sotong sebaiknya elak daripada memasaknya terlalu lama. Sotong yang dimasak agak lama akan menyebabkan dagingnya menjadi liat.

 

⇒ Selain itu elok amalkan memasak dengan bantuan wap pemanas atau stim. Penggunaan stim membolehkan daging sotong.

 

IKLAN

⇒ Jika menggoreng atau menumis sotong, gunalah penutup agar wap panas yang terkumpul itu membolehkan isi sotong masak dengan lebih cepat dan sempurna.

 

 

⇒ Mengukus sotong terlebih dahulu sebelum dijadikan menu utama juga mampu melembutkan daging sotong.

 

⇒ Elakkan memasak sotong dengan resipi masam kerana masakan masam seperti tomyam akan menyebabkan dagingnya semakin mengecut, memendek dan liat.