Menggunakan perambut tangsi amat baik walaupun ikan merah gemar kawasan reba. Perambut yang kasar mampu menahan asakan barisan gigi halus di hadapan kerana kebanyakan tanda suka menelan umpan.

 

Tali berkuatan 15Ib sudah memadai dengan kekuatan perambut sekitar 30Ib. Menggunakan perambut yang lebih kasar adalah bertujuan untuk mengelakkan ia terputus semasa umpan dilarikan ke kawasan yang mempunyai halangan.

 

Jika menggunakan bot atau sampan, joran kelas menengah atau aksi berat diperlukan dengan tali berkekuatan 25Ib hingga 30Ib dan panjang joran disyorkan ialah diantara 5 hingga 6.5 kaki. Perambut monofilament yang disyorkan antara 40Ib hingga 50Ib dan panjang perambut dua kaki ke atas.

 

Hirisan ikan kembung tanpa tulang, udang dan hirisan sotong boleh digunakan sebagai alternatif. Ikan ini tidak begitu cerewet pasal umpan sehingga sotong pasar turut menjadi pilihan.

IKLAN

 

Umpan hidup juga berkesan pada waktu siang seperti anak gelama, belanak dan udang. Teknik memancing ikan ‘snapper’ tidaklah begitu sukar kerana spesies ini adalah pemburu yang gemar menyentap umpan secara tiba-tiba selepas mengulumnya buat seketika.

 

Jangan terlalu cepat membalas joran anda kerana pada masa ini umpan baru dicengkam oleh dua gigi taring yang tajam dan belum menelan lagi. Lazimnya merah kecil akan bermain dahulu sebelum menelan dan baru ia melarikan pancing selepas sedikit kejutan dibuat keatasnya.

IKLAN

 

Balas apabila larian kedua dimulakan iaitu agak-agak beberapa saat selepas ‘alarm’ berbunyi. Lepas itu gunakan panca indera dan segala kemahiran anda supaya ia tidak terlepas dari genggaman.

 

Masa yang paling sesuai ialah waktu malam kerana ketika ini ia keluar untuk memburu mangsa. Namun siang juga boleh digunakan untuk memancing spesies ini jika anda tahu dimana kawasan ia berehat dan bermain terutama di kawasan habitat yang telah disebutkan.

IKLAN

 

Di kawasan pantai Barat memancing ketika air mati paling sesuai disebabkan pengaruh arus yang tidak keterlaluan kerana fakta saya hanya berpandukan pengalaman memancing merah sepang hanya di sekitar Pulau Ketam.

 

Memancing merah sepang yang bersaiz sekilogram banyak tertumpu di kawasan muara dan jeti/jambatan yang mempunyai air yang agak dalam. Selebihnya di siang hari ialah waktu ketika pengusaha memberi makan ikan ternakan.

 

Ikan luar akan turut sama tertumpu di sekitar sangkar menunggu saki baki makanan yang jatuh. Menggunakan umpan udang hidup adalah paling efektif dan semasa air bunga pasang dan semasa air menyorong surut. Jika memancing dari kawasan tebing dan muara sungai, pilih kawasan yang bertanjung dan mempunyai tunggul kayu bakau tumbang.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI