IKLAN

 

Tip Fotografi – Kamera mahal bukan ukuran

Kamera mahal sebenarnya bukanlah ukuran untuk menghasilkan imej yang cantik dan menepati cita rasa yang kita mahukan. Asal kena gaya, kamera kompak atau kamera handphone pun boleh pakai. Cuma ada sesetengah kaki pancing malas nak tangkap gambar atau terlupa bila habuan sampai ke tangan.

 

Gambar-gambar hasil tangkapan sebenarnya banyak membawa makna bagi seseorang sekiranya mereka dapat banyak ikan, berjaya dapat ikan kerapu berat 40 kg ke, atau mengambil gambar sewaktu buat teknik casting kat tepi sungai mahupun laut.

 

Aspek paling penting tanpa mengira kamera ialah teknik merakam gambar itu sendiri. Sama juga ketika memancing, walau joran mahal sekalipun tapi kalau tak tau teknik memancing, tak guna juga.

 

Jadi, ikuti beberapa teknik di bawah ini yang pastinya dapat membantu anda merakam memori terindah setelah penat mencari habuan.

 

IKLAN

 

PASTIKAN MATAHARI SENTIASA DI BELAKANG ANDA.

Ini akan memberi cahaya yang lebih cantik pada ikan atau subjek yang ingin ditangkap. Sekiranya menangkap gambar matahari kat depan, ia akan menyebabkan cahaya berlebihan akan masuk menyebabkan subjek jadi legap, imej flare akan terbentuk dan seperti imej silhouette.

 

 

KALAU BOLEH, CUBA JAUHKAN DARI MENGAMBIL GAMBAR DIKAWASAN TEDUH.

IKLAN

Ini juga akan menyebabkan kamera anda lebih fokus ke arah cahaya matahari berlebihan. Bukan itu sahaja, subjek akan jadi legap.

 

JANGAN CROP GAMBAR TERLALU DEKAT.

Maksudnya ialah, cuba ambil beberapa shot seperti gambar penuh, gambar separa dan gambar close-up. Jangan hanya fokus close-up sahaja, anda mungkin akan tertinggal angle menarik selain close-up.

 

 

AMBIL GAMBAR SAMA PARAS DENGAN ARAS MATA SUBJEK.

Maksudnya ialah jika pemancing memegang ikan dalam keadaan dia duduk, anda juga hendaklah mengambil gambar secara berlutut. Ia bukan sahaja memberi imej yang lebih cantik bahkan juga anda akan berasa lebih seimbang dan gambar tidak gegar. Anda boleh guna pelbagai angle tapi pastikan shot hadapan telah diambil terlebih dahulu.

 

 

PASTIKAN LATAR BELAKANG SUBJEK CANTIK ATAU BERSIH.

Bukan apa, kalau dapat ikan terbaik tapi latar belakang sampah sarap, tak cantik juga. Kepuasan merakam imej menggunakan gambar sama seperti kepuasan anda menyambar ikan setelah berjam lamanya menunggu. Biar ia sentiasa dibawa dan dipikul supaya anda tak terlepas memahat memori indah yang tidak berulang lagi.