Reccee kelong

Perkara paling penting untuk kaki pancing sebelum turun memancing di kelong adalah dengan membuat sedikit kajian tentang kelong yang anda ingin pergi.

Ini dapat membantu anda untuk mengetahui struktur, kedalaman, dan pelbagai aspek penting yang lain tentang kelong tersebut.

 

Anda juga boleh mengkaji tentang spesies ikan yang ada di situ. Bila tahu spesies apa yang ada, anda boleh mempersiapkan kelengkapan yang bersesuaian untuk memburu ikan target. Ingat, lain ikan, lain tekniknya.

 

Membaca Air

Membaca air ini mungkin agak subjektif kalau hendak kita ceritakan untuk memancing di kelong. Ada kelong yang sesuai untuk kita pergi ketika air besar dan ada juga yang lebih sesuai sewaktu air bani.

IKLAN

 

Tapi mengikut pengalaman penulis sendiri, antara waktu yang terbaik untuk menduga kelong ialah ketika perjalanan air bani hendak ke besar ataupun ketika air besar hendak ke bani.

Waktu sebegini lebih selamat kerana arusnya tidaklah begitu laju dan juga tidak begitu perlahan.

 

Peralatan yang Sesuai

Untuk memancing di kelong mudah sahaja. Tak perlulah anda menggunakan set mahal atau high end. Cukuplah set ekonomi yang tahan lasak dan diyakini mampu untuk menaikkan spesies-spesies yang ada di kelong.

IKLAN

 

Apa pun, untuk joran, yang paling minima untuk diguna pakai di kelong ialah 8 kaki. Sebaik-baiknya guna joran bersaiz 10 – 13 kaki untuk memancing di kelong.

Ini kerana, boleh dikatakan kebanyakan kelong, spot ikan bermain agak jauh dari kelong. Jadi kita memerlukan rod panjang untuk membuat balingan jauh bagi membolehkan umpan kita sampai ke spot ikan.

 

Tip Asas Pancingan Pemancing Baru!!

IKLAN

 

Namun, semuanya bergantung kepada keluasan kelong juga. Jika kelong itu ruangnya agak terhad, cukuplah sekadar menggunakan joran 8 – 10 kaki sahaja.

Lebih elok lagi bawalah variasi joran iaitu set panjang (untuk balingan jauh), set berat (untuk pancingan bawah kelong), dan set ringan (apollo).

 

Untuk kekili, saiz yang biasa digunakan ialah 4000 dan ke atas. Ia kemudian dipadankan dengan mainline sama ada mono atau braided minima 20lb.

Seelok-eloknya digalakkan menggunakan tali braided kerana ia lebih tahan lasak jika anda bertarung dengan ikan bersaiz besar.

 

Tip Asas Pancingan Pemancing Baru!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI