IKLAN

 

Tertusuk mata kail, bot terbalik dan luka akibat tali utama merupakan antara kemalangan sewaktu memancing. Jika tidak berhati-hati, keseronokan yang dicari kadangkala mengundang mimpi ngeri. Janganlah terlalu ghairah sampai lupakan keselamatan anda ketika memancing.

Apakah yang mungkin menjadi punca kemalangan seperti ini dan apa tip untuk kurangkan risiko seperti ini?

 

Ct Dahlia Yusoffie

Sikap… paling utama tidak gelojoh dn berebut2 nk baling umpan. Sentiasa alert dn amik ruang yg selesa. Pastikan semua selamat & beri isyarat pada kwn2 di sekeliling bila anda hendak melontar umpan….

 

Zanpaktou Azhar

Yaa saya ada pengalaman ketika land ikan siakap di kolam bedong, kedah..waktu tu casting pukul 3 pagi..disebabkan malas nak guna lips grip yg memang dah ada tergantung dekat pinggang…sekali siakap tu kelupur single hook dah lekat dalam jari daaa…

 

Amir Saifudin Ahmad

Dlm banyak kes.. kecederaan berpunca drp kecuaian sendiri.. suka anggap keselamatan tu perkara remeh.

 

Wan Bukhari

Bertindak melulu … atau tidak berhati hati dalam dunia hanyir akan mendapat risiko tinggi.. kita seharusnya mempraktik dan belajar terlebih dahulu sebelom turun padang pancing.

IKLAN

 

Kelisa Merah

Tertusuk gewang atau matakail ni asam garam seorang pemancing…mmg tak dapat nak dielakkan bila leka atau kurang berhati-hati bila memancing…apapun jangan cepat panik bila berlaku kejadian tersebut jadi kepada kita…cuba keluarkan dahulu matakail yang tertusuk di anggota badan dan jika ianya tak dapat dikeluarkan…saya cadangkan cari la klinik atau hospital berhampiran…

 

Ranting Taib Andak

Memang betul malang x berbau… Tpi kite bole beringt…wlaupon pndai berenang jgn la kite cuai ngn keselamatan…sekurang2nya pkai la jgk life jacket…peti first aid pon klau bole bwk la.. skurg2nye bole di gunakn dlm kesemasan…yg penting SAFETY FIRST!

 

Sayur Keladi

Penah sekali,misi menyelamat bot member terbalik.. tgh kalut2 ntah mcm mana tak perasan treble hook popper sangkut kat seluar,dah lama terasa pedih..nah terpacak kat peha. Mujur lah hook  standart, senang nak cutter. Tapi nak menembusnya tu yg syahduuuuu…

IKLAN

 

Mohd Shaharol

Bagi saya ilmu kene ada dr segi pengendalian bot dan peka berubahan cuaca,pasang surut air dan lapang pancingan..jika ilmu masih kurang kita perlu cari seorang yg mahir dlm semua aspek..sentiasa alert ketika melontar gewang dan semasa kita menghampiri rakan yg sedang casting utk mengelakkan terjadi kemalangan yg tidak dingini.sentiasa bawa peti pertolongan cemas utk rawatan awal jika berlaku kemalangan..di samping itu pengunaan life jaket mesti di utamakan jika kita boating..

 

Awang Yusri

Elakkan memegang ikan yg baru landing guna tgn.. sebaiknya pakai lip grip… terutamanya ketika seisi bergambar. Guna playar ketika buka mata kail dr mulut ikn.. antara 2faktor yg ambe jumpa penyebab solid hook-up kat jari..

 

Awal Awie

Nak rase cmne sakitnye ikan kne mata kail huhu biasa la main ngan Mata kail

 

Shamsul Adha

Ya malang memang tak berbau.tp boleh kita berhati2.. pandang sekeliling sblum cast. elakan bergurau keterlaluan.dn guna playar dn lip grip.

 

Afj El Toyek

Fuh ingat lagi duri baung tebenam kat ibu jari. Gigil dibuatnya

 

Kd Negri

Kesabaran dan tenang dlm apa jua keadaan..inshaallah.. selamat

 

Salamander Cool

Jgn gelojoh dan bersabar…sabar itu penting..