Ikan barat-barat berperangai seperti sahabat rapatnya iaitu ikan jebong bergigi tajam yang gemar mengikis makanan dengan cara mengutis sedikit demi sedikit. Ini berdasarkan kepada ciri-ciri utamanya bermulut kecil dan memiliki gigi kapak kecil tajam.

 

Rahangnya tidak boleh membuka luas untuk menelan makanan sebesar ibu jari. Atas fizikal ini ikan barat-barat mempunyai kelebihan tersendiri dari terperangkap dengan mata kail kecuali yang mengunakan mata sekecil saiz apollo mengunakan umpan.

 

Teknik Utama Memancing Ikan Barat-Barat

 

Saya perhatikan ia akan datang mendekati umpan, cium terlebih dahulu sebelum mengerak langkah lebih lanjut. Atas sifat ini ia amat berhati-hati dengan persekitaran dan jarang rakus dengan apa yang di jumpainya. Boleh dikatakan cara pemakananya serupa ikan buntal.

 

Umpan, Peralatan Dan Teknik

 

Apakah yang sesuai untuk memperdayakan seekor ikan bermulut kecil dan jenis suka mengutis. Malah celahan bibirnya pula hadir barisan gigi tajam yang mampu memotong tangsi atau perambut dengan mudah.

IKLAN

 

Teknik Utama Memancing Ikan Barat-Barat

 

Sebesar manakah umpan yang perlu dipersembahkan untuk membuka selera ikan kulit liat ini di bawah permukaan air? Persoalan ini haruslah dirungkai dengan mudah dan jangan terlalu mengambil berat akan kegagalan keputusan akhir nanti.

 

Ikan barat bukanlah ikan idaman oleh hampir kesemua pemancing malah kehadiranya tidak diendahkan oleh kaki pancing laut dalam.

 

Bagaimanapun sekiranya kehadiran ikan ini sedikit sebanyak dapat menghilangkan rasa bosan menunggu sentapan atau getuan ikan sasaran utama, maka ada baiknya jika kita tambahkan sedikit ilmu untuk menjinakkannya.

IKLAN

 

Teknik Utama Memancing Ikan Barat-Barat

 

Masa terluang di laut dapat digunakan sepenuhnya dengan aksi dan keseronokan melayan ikan leper dan mampu memberi tentangan pada setiap kali umpan dirembat.

 

Cara terbaik adalah penggunaan teknik apollo dengan 3 atau 4 mata kail halus sebesar mata udang nombor 9 atau 10.

 

IKLAN

Teknik Utama Memancing Ikan Barat-Barat

 

Pilihan mata kail sebaiknya jenis teras panjang atau long shank di mana ia dapat memberi kelebihan kepada pemancing mengelakkan tangsi putus digigit ikan.

 

Mata kail O’shauneshy berteras panjang mengurangkan risiko dedahan tangsi terus kepada kesan gigitan ikan terutama kerana apitan gigi tajamnya.

 

Teknik Utama Memancing Ikan Barat-Barat

 

Setelah saiz mata dipilih, perambut 20lb boleh digunakan untuk mengikat mata kail kecil dengan mudah. Pastikan ikatan kemas dan jangan terlucut pula ia ketika dalam pertarungan.

 

Perambut utama sesuai sama ada 30lb atau 40lb dapat mengurangkan kebarangkalian perambut berpintal antara satu sama lain.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI