Memancing boleh menjadi antara aktiviti sukan yang paling mengujakan, namun boleh juga menjadi aktiviti yang paling mengecewakan kalau tak dapat walau seekor anak labi-labi! Antara sebab tak dapat ikan adalah kerana kesilapan yang dilakukan sebelum atau semasa memancing.

 

Mari tengok kesilapan dan cuba elakkan dari melakukan kesilapan-kesilapan yang boleh dielak ketika anda menyertai trip pancing.

 

Tali Pancing Mereput

Ramai yang tidak mengambil serius keadaan tali utama. Tali yang telah lama kebanyakan akan luka atau berbulu. Mungkin keadaan tali tidak mempengaruhi peratus strike, namun menjadi faktor utama kegagalan anda untuk mendaratkan ikan terutama bersaiz besar.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Mata Kail Tak Sesuai

Mata kail tidak diciptakan untuk semua keadaan pancingan. Terdapat mata kail yang berbeza bentuk, mata tunggal atau mata tiga dan saiz. Pastikan anda tahu spesies target anda dan pilih mata kail yang bersesuaian.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Set Pancing Tak Sepadan

IKLAN

Seperti mata kail, penggunaan padanan rod dan kekili juga haruslah bersesuaian. Setiap spesies pasti mempunyai set yang sesuai untuk memancing. Anda tentu tidak menggunakan set bangla untuk memancing puyu bukan?

 

Kapasiti Tali Tak Cukup

Kuantiti tali utama perlulah bersesuaian dengan keadaan pancing dan juga kekili. Setiap kekili biasanya mempunyai anggaran kiraan kuantiti tali yang sesuai untuk dimasukkan ke dalamnya. Selain itu, tali  utama yang pendek atau tidak mencukupi juga sering kali membuatkan anda menepuk dahi setelah ikan terlepas.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Tali Tak Seimbang Dalam Spool

Pastikan susunan tali di dalam spool tidak bersilang atau bertindih dalam aturan yang tidak betul. Keadaan ini sering kali membuatkan anda berputih mata. Jika anda merasakan ada yang tidak kena ketika balingan, periksa kembali tali utama anda terutama bagi kaki casting.

 

IKLAN

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Tali Terbenam Dalam Spool

Ramai yang masih tak menyedari pentingnya memasukkan tali ke dalam spool dengan betul-betul kemas dan ketat. Terutamanya pada reel BC, tali yang tidak padat ini akan menyebabkan ia akan terbenam dan bersilang sekaligus tersangkut apabila menarik beban yang besar.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Cara Pengendalian Tangkapan

Ikan yang tewas selepas pertarungan mungkin kelihatan lemah, namun ia masih mempunyai tenaga akhir untuk membuat pecutan ketika anda mahu membuang mata kail. Pengendalian tanpa sarung tangan bukan sahaja mampu membuat anda berputih mata, namun meninggalkan anda dengan kecederaan akibat sirip atau gigi yang tajam sebagai salam perkenalan.

IKLAN

 

Tak Percaya Pada Tekong

Ketika trip memancing, amat penting untuk mendengar saranan dan nasihat daripada tekong atau guide. Ini kerana, mereka lebih tahu dan berpengalaman dengan spot yang dibawa. Jangan terlalu ego dan nak tunjuk terer seolah-olah anda tahu segalanya atau seolah-olah anda telah memancing di situ setiap hari.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Banyak Buang Masa

Memancing memang aktiviti untuk baik untuk mengisi masa lapang. Namun jika anda pergi memancing sekadar untuk berborak, makan dan minum, itu membuang masa namanya. Walaupun bersantai, pastikan anda tahu objektif utama anda.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

 

Asyik Tukar Gewang

Ya, anda mempunyai banyak koleksi gewang di dalam kotak gewang anda. Namun, ketika memancing, menukar gewang anda sepantas kilat dan terlalu kerap merupakan kerja sia-sia. Secara tidak langsung, terlalu sekejap gewang anda berada di dalam air dan membuatkan ikan target anda hilang minat.

 

Teknik Salah Dalam Memancing Yang Wajib Dielak

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI