Spesies Pegasius yang biasa disebut ikan patin merupakan jenis ikan air tawar yang kebanyakan masanya bermain di dasar perairan. Untuk pemancing ikan jenis, ada beberapa teknik, tips dan trik tersendiri.

 

Rangkaian set pancing ikan patin lazimnya menggunakan pelampung atau pemberat. Rangkaian perambut biasanya pula terdiri dari 1 atau 2 mata kail ukuran kecil hingga sederhana. Perkara ini penting kerana ikan patin tidak memiliki mulut yang terlalu besar.

 

Sekiranya anda lebih suka menggunakan pelampung, pastikan jarak antara mata kail hingga ke pelampung harus sepanjang dalamnya sungai atau kolam agar umpan dapat menyentuh dasar.

 

Teknik Perambut Terbaik Memancing Patin

 

Walaupun kebarangkalian ikan patin makan di pertengahan air ada namun patin yang bersaiz besar lebih gemar mencari makan di dasar.

 

Teknik perambut (tanpa pelampung)

IKLAN

 

Masukkan pemberat (batu ladung hidup / buah kana) ke dalam tali pancing utama dan sambungkan kili di hujung tali utama. Sebaiknya juga ikat stopper kira-kira sejengkal sebelum hujung tali utama supaya batu ladung hidup ini tidak bergerak terlalu jauh.

 

Teknik Perambut Terbaik Memancing Patin

 

Ini akan menyebabkan umpan timbul jauh dari dasar sekaligus berkemungkinan tidak akan disentuh ikan patin. Anda boleh menggunakan perambut 1 atau dua mata kail sepanjang 5-7cm (perambut nilon atau braided). Sebaiknya perambut ini disambungkan dengan kili supaya ia tidak berputar di dalam air.

 

Setelah umpan yang terpasang dilontar ke lubuk, pastikan tali pancing berada di garis lurus antara pemancing dan umpan. Tidak perlu menarik tali pancing sehingga tegang, biarkan agak kendur sehingga tali pancing terlihat terapung di atas air membentuk satu garis.

IKLAN

 

Teknik Perambut Terbaik Memancing Patin

 

Apabila ikan menyambar, maka pemancing akan melihat garis yang terbentuk dari tali pancing di atas air tersebut berjalan.

 

Ikan patin tidak akan membawa umpan dalam satu kali sentapan, sebaik saja tali pancing bergerak beberapa saat cepat-cepat sentap joran anda. Terlewat menyentap akan mengakibatkan umpan dimuntahkan oleh ikan dan terlepas.

 

IKLAN

Ikan patin akan terasa mengasyikan apabila dipancing dengan tali pancing kecil. Untuk pemula disarankan berukuran berukuran 10-15lb, bagi yang menyukai teknik fight disarankan menggunakan tali berukuran 2-6lb.

 

Teknik Perambut Terbaik Memancing Patin

 

Jangan lupa tetapkan drag yang disesuaikan dengan ukuran tali pancing. Hentakan pertama tidak akan membuat ikan patin berukuran besar melawan dengan kuat, anda biasanya akan merasa berat, tetapi semakin ke pinggir maka ikan akan mulai mengamuk.

 

Seperkara lain yang perlu diperhati, sentapan mendadak dari patin terhadap tali pancing kecil dapat memutuskan tali pancing. Ketika ikan sudah dekat dan siap untuk diangkat, siapkan tangguk untuk mengangkat ikan.

 

Teknik Perambut Terbaik Memancing Patin

 

Awas! Jangan memegang tali pancing apabila ingin mengangkat ikan untuk ditangguk. Apabila menggunakan tali pancing kecil, ikan patin yang hendak ditangguk biasanya akan melawan dengan kuat dan kemungkinan besar putus.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI