Walaupun saiz biasa bagi gerong belang sekitar 5-8 kg, abiliti kekuatan aggresif dan sifat melawan yang tidak akan mengalah mampu membuatkan pertarungan dengan mana-mana pemancing akan berlarutan lebih lama. Ini tentunya memberikan kepuasan pertarungan sebenar kepada kaki pancing.

 

Golden trevally, seperti kebanyakan spesies trevally yang lain merupakan lawan yang mempunyai daya perlawanan yang kuat. ia pasti akan menguji sejauh mana keupayaan dan teknik pancingan kaki pancing. Tidak hairanlah gerong belang juga merupakan salah satu spesies ikan trofi termasuk kaki pancing di Malaysia.

 

Teknik Pancing Spesies GT (Golden Trevally)!!

 

Jika dibuat gambaran, saya suka menggambarkan ikan ini sebagai satu spesies yang robust dan agresif dalam konteks ikan pancingan sukan. Fizikal solid gerong belang memberikannya kekuatan daya melawan yang mengagumkan.

 

IKLAN

Gerong belang bukanlah spesies yang licik, sebaliknya berperwatakan lebih terbuka apabila tidak segan silu menghentam umpan. Spesies ini seolah-olah lebih gemar cabaran pertarungan yang terbuka dan adil, sebuah pertarungan kuasa dan kekuatan antara ikan dan pemancing.

 

Selain itu, paten pemakanan gerong belang yang gemarkan kawasan air cetek turut membuatkan spesies ini menjadi ikan target yang bagus untuk pancingan sukan dan kegilaan untuk pemancing yang gemar menggunakan gewang selain pancingan pantai atau dasar.

 

Teknik Pancing Spesies GT (Golden Trevally)!!

IKLAN

 

Pemancing lebih mudah untuk mengakses ke lokasi yang mempunyai ciri-ciri habitatnya. Teknik pancingan dasar untuk gerong belang sesuai dilakukan di kawasan air yang agak dalam di kawasan terumbu karang.

 

Ikan umpan yang gemar bermain di kawasan terumbu karang seperti tamban dan selar sesuai dibuat umpan hidup. Jika menggunakan umpan hidup, teknik hanyut atau drifting antara yang mampu beri pulangan kerana gerong gemar meluru ke mangsanya yang berenang hampir ke permukaan.

 

IKLAN

Jika berlaku strike daripada sang gerong, ambil masa seketika sebelum melakukan henjutan kerana biasanya gerong akan memegang umpan atau ikan yang menjadi mangsa di mulutnya seketika sebelum memakannya.

 

Teknik Pancing Spesies GT (Golden Trevally)!!

 

Selain itu, udang juga merupakan umpan kegemaran bagi gerong belang selain hirisan ikan atau sotong. Jika memancing gerong, gunakan perambut nylon atau fluoro carbon yang agak panjang dengan batu hidup.

 

Pastikan juga anda tidak terlepas pandang untuk sesuaikan saiz mata kail dengan umpan jika anda menggunakan udang, hirisan ikan atau hirisan sotong.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI