Sekiranya anda lebih suka menggunakan pelampung, pastikan jarak antara mata kail hingga ke pelampung harus sepanjang dalamnya sungai atau kolam agar umpan dapat menyentuh dasar.

Walaupun kebarangkalian ikan patin makan di pertengahan air ada namun patin yang bersaiz besar lebih gemar mencari makan di dasar.

 

Teknik Paling Berkesan Menjinakkan Ikan Patin!!

 

Masukkan pemberat (batu ladung hidup / buah kana) ke dalam tali pancing utama dan sambungkan kili di hujung tali utama. Sebaiknya juga ikat stopper kira-kira sejengkal sebelum hujung tali utama supaya batu ladung hidup ini tidak bergerak terlalu jauh.

 

Ini akan menyebabkan umpan timbul jauh dari dasar sekaligus berkemungkinan tidak akan disentuh ikan patin. Anda boleh menggunakan perambut 1 atau dua mata kail sepanjang 5-7 cm (perambut nilon atau braided). Sebaiknya perambut ini disambungkan dengan kili supaya ia tidak berputar di dalam air.

IKLAN

 

Setelah umpan yang terpasang dilontar ke lubuk, pastikan tali pancing berada di garis lurus antara pemancing dan umpan. Tidak perlu menarik tali pancing sehingga tegang, biarkan agak kendur sehingga tali pancing terlihat terapung di atas air membentuk satu garis.

Apabila ikan menyambar, maka pemancing akan melihat garis yang terbentuk dari tali pancing di atas air tersebut berjalan.

 

Teknik Paling Berkesan Menjinakkan Ikan Patin!!

 

IKLAN

Ikan patin tidak akan membawa umpan dalam satu kali sentapan, sebaik saja tali pancing bergerak beberapa saat cepat-cepat sentap joran anda. Terlewat menyentap akan mengakibatkan umpan dimuntahkan oleh ikan dan terlepas.

 

Ikan patin akan terasa mengasyikan apabila dipancing dengan tali pancing kecil. Untuk pemula disarankan berukuran berukuran 10-15lb, bagi yang menyukai teknik fight disarankan menggunakan tali berukuran 2-6lb.

 

Jangan lupa tetapkan drag yang disesuaikan dengan ukuran tali pancing. Hentakan pertama tidak akan membuat ikan patin berukuran besar melawan dengan kuat, anda biasanya akan merasa berat, tetapi semakin ke pinggir maka ikan akan mulai mengamuk.

IKLAN

 

Teknik Paling Berkesan Menjinakkan Ikan Patin!!

 

Seperkara lain yang perlu diperhati, sentapan mendadak dari patin terhadap tali pancing kecil dapat memutuskan tali pancing. Ketika ikan sudah dekat dan siap untuk diangkat, siapkan tangguk untuk mengangkat ikan.

 

Awas! Jangan memegang tali pancing apabila ingin mengangkat ikan untuk ditangguk. Apabila menggunakan tali pancing kecil, ikan patin yang hendak ditangguk biasanya akan melawan dengan kuat dan kemungkinan besar putus.

 

Teknik Paling Berkesan Menjinakkan Ikan Patin!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI