Panduan Asas Menajur Ikan

Berdasarkan pengalaman saya pasang tajur atau taut untuk haruan elok guna umpan ikan puyu sebab ikan puyu ni lambat mati.

Waktu yang sesuai ialah hampir waktu Maghrib kerana haruan biasanya akan ke gigi air utk mencari mangsa yang akan berada di gigi air atau menghampiri tebing pada waktu malam.

 

Sebaiknya selepas waktu Maghrib terus tengok tajur kerana kalau lambat angkat ada kemungkinan besar akan dimakan ular atau haiwan lain. Tidak kiralah sama ada haruan yang sudah terkena tajur atau ikan yang dijadikan umpan tajur.

IKLAN

 

Boleh juga kalau nak tengok lewat tapi kenalah berhadapan dengan risiko tajur terkena ular guni jika di kawasan tersebut ada ular guni. Ular ini biasanya mencari mangsa pada waktu malam. Waktu siang, ia menyorok dalam lubang di tebing parit.

 

Tali tangsi nylon 20-40lb sudah memadai. Tali nylon yang dijual gulung pun elok juga sebab elastik. Tak perlu fluorocarbon bagai. Yang penting, batang taut biar yang boleh melentur untuk menahan henjutan ikan.

IKLAN

 

Saya suka guna ranting buluh yang diambil daripada batang buluh galah tua walaupun tak cantik kerana ia lebih liat. Guna buluh yang diraut pun boleh juga kalau rajin tetapi tidak sekuat ranting buluh galah yang dah tua.

 

IKLAN

Batang bertam atau apa-apa pokok lain boleh janji ia lembut dan melentur untuk mengurangkan risiko haruan terlepas kerana batang lembut akan menyerap sentakan haruan yang terkena mata kail.

 

Mata kail pulak beli je mata kail murah-murah. Saya suka guna mata kail VMC yang biasa nelayan buat rawai tu. Janji batang ia panjang sebab kalau haruan telan umpan terus tali tajur selamat dari kena gigit lagi.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI