Ikan talang padi mempunyai barisan gigi halus tetapi dengan sekata di dalam rahang mulutnya. Walaupun tajam giginya tetapi ia kecil jarang memutuskan perambut tangsi kerana ia hanya tajam pada bahagian hujungnya sahaja.

 

Ia sebenarnya adalah spesies talang terkecil dalam keluarga Scomberoides dan nama kamus ialah talang padi. Ramai pemancing mengelarnya talang sahaja dan di setengah kawasan pula ia di panggil seliat atau talang pandan. Pemancing baru pula lebih yakin ia anak talang kerana saiz kecil.

 

Mulutnya leper membuka luas, walaupun leper badannya. Badan talang padi biasanya mempunyai tompok atau bintik hitam bulat dan setengah bujur berdekatan dengan garis lintang hidup. Jelas kelihatan lima bintik hitam dan jika diperhatikan mungkin 7 tompokan bintik hitam tersebut.

 

Talang Padi, Spesies Popular Mancing Kelong!!

 

Sirip analnya pula bersambung hingga ke ekor yang bercabang tirus memanjang sesuai dengan sifatnya yang kuat berenang. Kulit talang agak liat sedikit dan mata kail yang kurang tajam tidak mampu menusuk rahang mulut atas atau lelangit.

IKLAN

 

Pemancing perlu berhati-hati memegang padi kerana terdapat duri tajam di sirip atas dan bawah yang memiliki bisa menyakitkan.

 

Kerana kegagahan dan semangat juang yang tinggi serta daya lompatan ke atas permukaan air yang cantik dan menarik, tidak melarikan tangsi ke kawasan reba atau batu karang dengan hanya berlegar di permukaan air.

 

Talang padi mudah dijumpai di kawasan perairan persisiran pantai, muara sungai, sekitar pulau di luar pantai yang berdekatan dengan tanah besar dan di luar pantai dalam lingkungan kurang dari 50 km dari pantai.

IKLAN

 

Namun kebanyakan padi gemar kawasan persisiran pantai yang jernih serta tidak tercemar airnya dari sisa-sisa bahan kimia tercemar dan kawasan muara sungai terpilih.

 

Talang Padi, Spesies Popular Mancing Kelong!!

 

IKLAN

Talang padi seperti mana talang pada amnya gemar merayau atau berenang mundar-mandir di pantai yang berpasir dan berbatu karang di dasar terutama yang kaya dengan hidupan marin kecil atau mangsa yang terdiri dari anak-anak ikan pelagik sebagai bahan diet utamanya.

 

padi juga merupakan ikan pelagik adalah salah satu spesies yang mempunyai kelajuan serta kekuatan berenang sesuai dengan tabiatnya yang suka menghambur ketika mengejar anak-anak ikan. Jadi ia tidak pasif atau mengendap mangsa sebelum menyerang seperti kerapu, siakap dan jenahak.

 

Oleh sebab itu spesies yang berwarna putih dengan tompok hitam kecil di badan boleh dikatakan sebagai ikan yang tak reti duduk diam. Ia boleh dianggap sebagai pemburu makanan yang pantas (predator).

 

Talang Padi, Spesies Popular Mancing Kelong!!

 

padi adalah spesies yang bermain di bawah permukaan dan pertengahan air. Namun ia juga mencari makanan di kawasan dasar pantai yang airnya agak cetek untuk mencari makanan seperti udang serta anak ketam sebagai diet tambahan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI