Di kalangan pemancing tempatan, pancingan spesies lampam boleh dikatakan agak sentimental.

Ini kerana spesies ini merupakan spesies asal dan kerap kali dipancing bagi pemancing yang memulakan hobi hanyir ini sejak kecil.

Memancing ikan lampam tidak terlalu teknikal sebaliknya lebih ringkas dan santai.

 

Memilih umpan untuk menjerat lampam juga tidak sukar. Cukup sekadar umpan ringkas dan mudah didapati.

Antara umpan ampuh menjerat lampam termasuk cacing, cengkerik dan juga dedak biji atau palet. Jika di tasik utama, lampam boleh dipancing menggunakan buah kelapa sawit.

Sama ada mencangkukkan beberapa mata kail kecil pada seulas kelapa sawit segar atau menggunakan sawit peram, kedua-duanya mampu menaikkan spesies ini.

IKLAN

 

 

Terdapat juga pemancing yang menggunakan umpan roti atau dedak campuran untuk memancing lampam.

Umpan sebegini biasanya lebih sesuai di kawasan sungai. Jika menggunakan pelet, biasanya pemancing akan merasuah palet agar sekumpulan lampam berkumpul sebelum mata kail yang dicangkukkan pelet dihulur untuk menipu spesies barb ini.

 

IKLAN

Set memancing lampam juga cukup sekadar set pancing ringan dengan kekuatan tali sekitar 10lbs dengan perambut sekitar satu jengkal.

Teknik pelampung dan dasar merupakan dua teknik popular memancing lampam.

 

Bagi penulis sendiri, pancingan lampam cukup santai dan boleh dikatakan minimalis kerana  penggunaan set pancing asas atau ringkas sahaja.

Apa yang menarik dan menimbulkan keseronokan ialah jika pancingan lampam dilakukan secara berkumpulan.

IKLAN

 

Pastinya mampu menimbulkan keriuhan apatah lagi jika aktiviti ini dilakukan dari atas boat house. Lampam juga mudah cerdik seandainya kerap kali ia dipancing.

Sehinggakan kaki pancing begitu geram untuk memancingnya. Habis umpan, tetapi lampam dicari belum dapat!

Selain itu, pancingan lampam sesuai dilakukan sebagai aktiviti kekeluargaan lebih-lebih lagi untuk mengajar anak-anak kecil mengenal hobi memancing.

 

Walaupun bukanlah spesies ikan pemangsa, ikan lampam turut menyambar gewang tiruan yang digunakan untuk memburu spesies lain seperti sebarau atau haruan.

Secara tidak langsung ia menjadi penyeri atau pengubat hati kepada kaki casting yang gagal memperoleh ikan sasaran.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI