Teknik memancing MJ tidaklah begitu sukar, yang penting ikatan perambut serta mata kail yang digunakan mestilah kuat serta mampu bertahan ketika sentapan pertama.

 

Anda boleh menggunakan batu hidup, batu mati ataupun tiada batu ladung untuk kawasan air cetek paling efektif.

 

Pilihlah kawasan reba dan jangan campak umpan ke dalam kawasan reba, Sebaliknya dilabuhkan kira-kira 1 hingga 3 kaki dari pangkal reba.

 

Kalau terus ke dalam reba kayu pasti sangkut. Umpan seperti anak ikan mati, potongan ikan kembong atau seekor ikan tamban, anak belanak dan cabuk cangkut seperti biasa. Jika mata kail tidak terlindung, biarkan saja kerana hal sebegini tidak memberi kesan yang mendalam.

IKLAN

 

Untuk umpan udang samada hidup maupun mati, cangkut mengikut lengkuk mata pancing anda. Sedia merembat apabila umpan diragut dengan rakus.

 

Kaedah balingan umpan tiruan dan menunda gewang boleh digunakan sekiranya air jernih (tidak terlalu keruh). Balingan adalah kawasan reba. Satu perkara lagi ialah MJ gemar kepada suasana yang tenang dan sunyi.

 

IKLAN

Taktik peralatan

 

Saya amat berminat untuk bertarung dengan spesies ini yang sememangnya merupakan ikan yang sangat kuat menyentap umpan serta memberi tentangan yang menarik terutama apabila kita mengunakan joran aksi ringan.

 

IKLAN

Barisan gigi yang tajam membuktikan bahawa spesies ini menyambar umpan atau menyerang mangsa terutama hidup maupun mati.

 

Ini Caranya Nak Strike MJ Paling Jitu!!

 

Walaupun MJ muara saiznya tidak begitu besar jika dibandingkan MJ laut lepas, tetapi ianya sudah cukup untuk memberikan pertarungan sengit.

 

Joran aksi sederhana berkekuatan tali dari 10 lb hingga 20lb dengan perambut panjang sekaki atau lebih. Mata kail no.1 hingga 4. Mata udang no.13 hingga 15 boleh digunakan kerana ketajaman tusukannya. Perambut berkekuatan 20lb hingga 40lb.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI