Sekiranya korang memancing di laut dalam dan menghampiri sebuah pulau, jangan sesekali abaikan tanpa cuba melabuhkan umpan di sekelilingnya. Memancing di sekeliling pulau dengan menggunakan bot sememangnya menyeronokkan. Terutamanya pulau yang banyak didiami ikan pemangsa.

 

Namun tidak kurang juga perkara-perkara yang boleh merencatkan keseronokan serta bahaya yang menanti. Di sini kami sediakan serba sedikit panduan dan peringatan untuk memancing di sekitar pulau.

 

Spot Wajib Test Sekitar Pulau

 

Kebanyakan pulau terutamanya di perairan pantai timur diwartakan sebagai kawasan taman laut. Oleh yang demikian sebarang aktiviti menangkap ikan adalah dilarang dalam radius 2 batu nautika. Jadi, kita kenalah faham kenapa tekong tidak membawa kita memancing berdekatan dengan pulau.

IKLAN

 

Kebanyakan pulau yang tidak berpenghuni adalah pulau berbatu. Sementara struktur batu-batu yang tenggelam di sekeliling pulau tidak seragam saiznya. Tidak semua pulau boleh dihampiri dengan bot dalam jarak yang rapat. Oleh yang demikian, kita sebagai pemancing jangan cepat beranggapan negatif jika tekong tidak merapati pulau sebagaimana yang diinginkan.

 

Spot Wajib Test Sekitar Pulau

 

IKLAN

Sentiasa perhati pergerakan arus dan angin jika ingin merapati tebing pulau berbatu. Sekiranya angin dan arus lebih terarah ke tebing maka sebaiknya beralih ke kawasan yang lebih selamat untuk merapati tebing.

 

Turut sama membantu tekong memerhati skrin sonar perihal kedalaman air walaupun tidak terlalu hampir dengan tebing pulau. Kewujudan struktur batu yang tidak seragam ketinggiannya boleh mendatangkan bahaya terutamanya di kedalaman kurang daripada 20 kaki.

 

IKLAN

Spot Wajib Test Sekitar Pulau

 

Sepadan dengan dasar yang berbatu maka gunalah peralatan memancing yang dapat membantu mengurangkan kadar sangkut. Sekiranya jigging, sebaiknya kurangkan jumlah penggunaan mata kail dan elakkan dari mengguna mata tiga.

 

Sepadan jugak dengan spot ikan-ikan kecil berlindung maka jangan terlalu harap akan strike kerapu bara 3-4kg. Dan kalau asyik strike kerapu biasa-biasa besar tapak tangan tu jangan nak salahkan tekong pula.

 

Spot Wajib Test Sekitar Pulau

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI