Taksonomi:

 

Kingdom:  Animalia

Phylum: Chordata

Class: Actinopterygii

Order: Perciformes

Suborder: Labroidei

Family: Labridae

Genus: Choerodon

Species: C. schoenleinii

Binomial name: Choerodon schoenleinii (Valenciennes, 1839)

 

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Blackspot tuskfish atau ketarap bintik hitam adalah spesies ikan tuskfish terbesar, dan dinamakan sempena tompok atau bintik hitam tersendiri yang terdapat di bahagian belakang sirip dorsal akhir.

IKLAN

 

Ketarap bintik hitam terkenal dengan gigi jongang mereka yang jelas, dan mempunyai empat batang gigi taring melengkung di setiap rahang. Dalam rahang atas, pasangan gigi taring lebih panjang daripada pasangan di bahagian bawah.

 

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Di negara kita, ketarap spesies ini dianggap spesies yang paling popular. Ketarap bintik hitam betina biasanya berwarna hijau-kuning, manakala jantan berwarna biru. Bahagian belakangnya berwarna kelabu kehijauan dan bahagian bawahnya berwarna kekuningan pucat.

 

Garis biru tunggal terpampang dari mata ke bibir atas dan sirip anal, dorsal dan pectoral adalah kelabu-hijau dengan jalur biru.

 

Setiap skala mempunyai jalur biru tersendiri, kecuali untuk skala di bahagian sempit badan bersebelahan dengan ekor, yang mempunyai bintik-bintik biru bergabung untuk membentuk jalur. Ekor adalah pendek dan sedikit bulat. Saiz panjang maksimum 100 cm dan berat 15.5kg.

 

IKLAN

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Ikan ini biasanya spesies tunggal, tetapi ia juga boleh didapati dalam kumpulan kecil. Ia mencari makan hidupan marin terutamanya invertebrata keras seperti moluska, spesies family landak laut dan krustasea.

 

Walaupun ketarap bintik hitam boleh dilihat beristirahat di dasar laut pada siang hari, penjejakan yang dilakukan pada ketarap yang dibebaskan dari hasil penetasan menunjukkan bahawa ia lebih aktif pada siang hari daripada pada waktu malam.

 

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Ukuran minimum untuk kematangan seksual adalah 24 sentimeter panjang, dan ketarap bintik hitam adalah jenis protogynous hermaphrodite, mengubah jantina dari betina menjadi jantan apabila mencapai panjang 40 hingga 64 centimeter.

 

IKLAN

Di sesetengah kawasan, ketarap bintik hitam telah didapati pada frekuensi jauh lebih rendah daripada betina, yang menunjukkan bahawa seekor jantan akan bertelur dengan beberapa betina.

 

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Populasi ketarap bintik hitam tidak dianggap berbeza dengan ketumpatan dari satu tempat atau masa ke tempat lain. Oleh itu, ia mungkin tidak membentuk agregasi pemijahan yang besar. Di Jepun, ikan ketarap bintik hitam membiak dari bulan Februari hingga Mei.

 

Blackspot tuskfish didapati di perairan pesisir selatan Asia, Indonesia dan Australia. Saksi mata telah dilaporkan di perairan Mauritius, tetapi ini masih belum disahkan.

 

Spesies Ketarap Yang Biasa Dipancing

 

Ikan ini diketahui tinggal di terumbu karang dan persisir pantai berkarang di laguna. Ikan ketarap hitam hitam dewasa lebih suka kawasan berpasir atau rata dan juvenil boleh didapati di habitat rumput laut. Ia biasanya dijumpai di kedalaman 10 hingga 20 meter, tetapi julat kedalaman maksimum kira-kira 60 meter.

 

Nama umum: blackspot tuskifish, green wrasse, purple grouper, rainbow fish, wrasse.

Nama tempatan: Bayan, bechok, dava-dava, ketarap, tobak, tokak

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI