Ikan kap (carp) merupakan antara keluarga ikan yang agak besar dan meluas taburannya di serata dunia. Di Malaysia sendiri terdapat begitu banyak spesies ikan kap dan ini merupakan sebahagian daripada ikan kap yang popular.

 

Catla

Di Malaysia, ikan kap India ini turut dikenali dengan nama karak oleh warga tempatan.Ikan kap India atau catla, yang turut dikenali dengan nama umum major carp atau major Indian carp (nama saintifiknya Catla catla) adalah ikan air tawar Asia Selatan yang penting dari segi ekonomi.

 

Spesies Kap Import Popular

 

Kap India adalah ikan dengan kepala yang besar, rahang bawah yang menonjol besar, dan mulut terbalik. Ia mempunyai skala yang besar, berwarna kekelabuan di bahagian belakang badan dan keputihan pada perutnya.

Catla mencari makanan di permukaan dan pertengahan air. Catla dewasa memakan zooplankton, manakala catla muda atau juvenil memakan zooplankton dan fitoplankton.

 

Spesies Kap Import Popular

Ia mencapai kematangan seksual pada usia purata dua tahun dan purata berat dua kilogram dan mampu membesar sehingga 38 kilogram.

 

Siamese Carp

Kap Siam atau nama umumnya Siamese giant carp, Siamese carp atau giant barb adalah spesies ikan air tawar dan merupakan spesies Cyprinid terbesar di dunia! Ikan kap gergasi terbesar di dunia ini tergolong dalam genus Catlocarpio dan keluarga besar Cyprinidae dengan membawa nama saintifik Catlocarpio siamensis.

 

Spesies Kap Import Popular

IKLAN

 

Menurut Nationalgeographic.com, terdapat bukti bahawa Siamese giant carp ini pernah mencapai saiz 3 meter panjang dan 300 kilogram berat, tetapi hari ini spesimen walaupun separuh saiz sangat jarang berlaku.

 

Common Carp

Ikan likoh dengan nama umumnya common carp atau european carp (Cyprinus carpio) adalah ikan air tawar yang meluas di perairan eutropik di tasik dan sungai-sungai besar di Eropah dan Asia.

 

Spesies Kap Import Popular

 

Populasi liar asli dianggap terdedah kepada kepupusan oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Semulajadi (IUCN) tetapi spesies ini juga telah dipelihara dan diperkenalkan ke dalam persekitaran di seluruh dunia, dan sering dianggap spesies invasif yang merosakkan, termasuk dalam senarai 100 spesies invasif terburuk di dunia.

 

Spesies Kap Import Popular

 

IKLAN

Ikan liar biasa biasanya lebih langsing daripada bentuk yang dipelihara. Jika diberi ruang dan nutrien yang mencukupi ia mampu membesar panjang sehingga 120 sentimeter, berat maksimum melebihi 40 kilogram.

 

Grass Carp

Ikan kap rumput atau tongsan sisik kasar dengan nama umumnya grass carp (Ctenopharyngodon idella) adalah spesies ikan dengan pengeluaran terbesar yang dilaporkan dalam akuakultur secara global, lebih daripada lima juta tan setahun.

Ia adalah spesies ikan air tawar herbivora yang besar dari keluarga Cyprinidae yang berasal dari Asia Timur, dengan rantau asli dari Vietnam utara ke Sungai Amur di sempadan Siberia-China.

 

Spesies Kap Import Popular

 

Ia diternak China untuk makanan, tetapi diperkenalkan di Eropah, Amerika Syarikat serta di Malaysia untuk mengawal rumpai akuatik.

Walaupun memakan rumpai, kap rumput turut memakan bijiran dan buah-buahan seperti jagung dan tomato ceri dan meskipun bersifat herbivora, kadang-kadang juga akan makan haiwan lain.

 

IKLAN

Spesies Kap Import Popular

 

Ia juga boleh dipancing dengan menggunakan umpan roti dengan teknik apung. Rekod dunia IGFA untuk karp rumput yang ditangkap dengan kaedah pancing ialah seberat 39.75 kg, yang ditangkap di Bulgaria pada tahun 2009.

 

Bighead Carp

Ikan tongsan sisik halus atau kap kepala besar dengan yang dikenali dengan nama umum bighead carp (Hypophthalmichthys nobilis) adalah spesies ikan air tawar, salah satu daripada beberapa spesies kap Asia.

Ia adalah salah satu ikan yang paling dieksploitasi dalam akuakultur, dengan pengeluaran tahunan di seluruh dunia sebanyak tiga juta tan pada tahun 2013, terutamanya dari China.

 

Spesies Kap Import Popular

 

Ikan tongsan sisik halus mempunyai kepala besar, tanpa skalar, mulut besar, dan mata terletak sangat rendah di kepala. Ikan dewasa biasanya mempunyai warna keperangan dan berbintik-bintik.

Ia adalah ikan besar dengan panjang biasa ialah 60 cm, dan saiz maksimum dicatatkan ialah 146 cm dan seberat 40 kg.

 

Spesies Kap Import Popular

 

Bighead carp berasal dari sungai-sungai besar dan tasik banjir yang berkaitan dengan Asia Timur. Ia telah diperkenalkan secara meluas di luar julat asli mereka, termasuk Amerika Syarikat, dan mereka sering dianggap sebagai invasif.