Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Sains spesies ikan air tawar terbaik siri akhir!!

spesies ikan air tawar terbaik siri akhir!!

 

KERANDANG

Nama saintifik : Channa marulioides

Nama umum : Emperor snakehead

Nama tempatan : Kerandang, Toman bunga, Jelai, Kuang

 

Spesies Channa maruliodes juga tergolong dalam kumpulan snakehead atau ikan kepala ular. Kerandang mempunyai bentuk yang unik dan cantik. Tidak seperti haruan biasa, ia berwarna lebih gelap dengan corak hitam di badannya.

 

Kerandang mendiami kawasan berpaya, tasik dan sungai dengan pH air yang rendah. Ia juga bersifat karnivor seperti snakehead yang lain dan memakan ikan kecil, katak, serangga dan cacing.

 

Ikan ini tidak sedap dimakan berbeza dari saudaranya haruan dan bujuk. Kerana spesies ini diancam kepupusan, pemancing wajar melepaskan semula di habitat asal selepas mengambil foto.

 

spesies ikan air tawar terbaik siri akhir!!

IKLAN

 

SIKANG

Nama saintifik : Raiamas guttatus, Barillius guttatus

Nama umum : Burmanese trout

Nama tempatan : Sikang, Trout Malaysia

 

spesies ikan air tawar terbaik siri akhir!!

 

IKLAN

Ikan Sikang atau Raiamas guttatus ini hanya boleh didapati di sesetengah kawasan sahaja di negara kita. Tidak banyak info yang diketahui oleh ikan sikang.

Namun, bentuk yang unik seakan trout ini menjadikan ia popular di kalangan pengilat di Malaysia sehingga menggelarkannya trout Malaysia.

 

Ikan sikang mendiami kawasan jeram atau sungai berbatu dengan arus deras. Ciri utama pada sikang ialah rahang bawahnya yang halus namun mampu terbuka luas.

 

KELAH

Nama saintifik : Tor tambroides

Nama umum : Golden mahseer, Malaysian mahseer

IKLAN

Nama tempatan : Kelah, Pelian, Empurau

 

spesies ikan air tawar terbaik siri akhir!!

 

Kelah atau tidak dinafikan menjadi kebanggaan kita tidak kira dari segi nilai pasaran atau pun nilai ikan sukan. Jadi tidak hairanlah ia digelar ‘Raja’ bagi spesies air tawar terutama yang berwarna ‘merah bara’.

 

Kelah bersifat omnivor dalam pemakanan dan diet utamanya ialah buah ara, neram, jambu air, serangga, ikan kecil dan krustasia.

Habitatnya pula di kawasan jeram dan berarus deras dan lubuk yang dalam berbatu dan berdaun mati pada dasarnya sebagai tempat persembunyian.

 

Sisiknya yang cantik menjadi tarikan utama bagi keunikan ikan kelah. Bentuk menyerupai tengas, namun dibezakan dengan kehadiran median tebal pada rahang bawahnya.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI