TOMAN

Nama saintifik : Channa micropeltes

Nama umum : Giant snakehead, giant mudfish

Nama tempatan : Toman

 

Spesies toman boleh dikatakan spesies ikan sukan air tawar yang wajib dibanggakan oleh pemancing Malaysia. Keupayaan dan kehebatannya dalam pertarungan serta sifat ganasnya menjadikan toman spesies yang didambakan tanpa jemu.

Toman dengan mudah boleh mencapai saiz sepanjang satu meter. Setiap kawanan anak toman yang masih merah biasanya dijaga oleh sepasang induk sehinggalah mereka membesar dan pecah jalur di badannya.

Ia sangat sensitif dan agresif terutama ketika menjaga kawanan anak-anaknya. Diet utama bagi pemangsa karnivor ini ialah ikan dan udang. Habitat toman biasanya di kawasan tasik di mana terdapat sambungan sumber aliran sungai.

Ikan toman wajar diangkat sebagai ikon game-fish untuk spesies tempatan di negara. Sayangnya, tidak ramai pihak yang melihat situasi ini dan hanya tahu membasmi spesies toman daripada habitat tertentu.

 

Spesies Ikan Air Tawar Terbaik Negara Lagi!!

IKLAN

 

TENGAS

Nama saintifik : Neolissochilus hexagonolepis

Nama umum : Copper mahseer

Nama tempatan : Tengas, kejor

 

Rupa bentuknya hampir menyerupai spesies kelah, namun jika diteliti lebih dekat, spesies tengas atau kejor (Neolissochilus hexagonolepis) tidak mempunyai cuping median bibir yang tebal seperti mana kelah pada bahagian mandibel atau rahang bawahnya.

Tengas merupakan spesies omnivor dan diet utama ialah serangga, buah-buah hutan dan krustasia. Habitat tengas mudah dijumpai di kawasan sungai pergunungan dan hulu sungai.

IKLAN

Oleh kerana ia memerlukan habitat air yang beroksigen tinggi, kawasan badan air yang mengalir deras dan berbatu seperti jeram merupakan habitat sesuai baginya. Spesies ini juga mempunyai nilai yang tinggi baik sebagai hidangan mahupun ikan sukan memancing.

 

Spesies Ikan Air Tawar Terbaik Negara Lagi!!

 

SEBARAU

Nama saintifik : Hampala macrolepidota

Nama umum : Hampala barb, Jungle perch

Nama tempatan : Sebarau, Badong (saiz besar)

IKLAN

 

Spesies ini mendapat jolokan ‘serigala’ bagi sesetengah kaki pancing mengilat akibat pecutannya yang laju, lincah dan agresif malah mampu meluruskan mata kail.

Sebarau (Hampala macrolepidota) merupakan spesies sasaran paling utama bagi mana-mana kaki pancing terutama pengilat di Malaysia.

Sebarau biasanya memilih kawasan berarus deras dan berbatu atau di celah-celahan tunggul atau kayu sebagai tempat bersembunyi dan mencari makanan.

 

Ia mudah dikenali dengan melihat jalur hitam menegak di badannya yang berkilau. Jalur ini akan hilang apabila sebarau membesar sekitar 3 kg, dan tatkala inilah ia digelar badong.

Sebarau akan naik ke hulu untuk senyawakan telur apabila tiba musimnya. Di Malaysia, Tasik Kenyir dan Royal Belum antara lokasi terbaik memburu sebarau pada setiap hujung tahun. Dalam keseronokkan memburunya, perlu sematkan konsep bag limit.

 

Spesies Ikan Air Tawar Terbaik Negara Lagi!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI