SOALAN:

 

Dalam banyak-banyak teknik memancing, saya belum pernah try lagi teknik trolling atau menunda gewang. Boleh tak admin cerita sikit pasal teknik ni sebab macam agak kurang popular dah teknik trolling ini sekarang.

 

JAWAPAN:

 

Trolling atau dalam bahasa Melayu, menunda ialah satu teknik memancing secara tundaan menggunakan gewang selaman pada ketika bot bergerak.

 

IKLAN

Jika dibandingkan teknik trolling atau menunda umpan teknik yang sedikit berbeza dengan teknik lain seperti casting atau jigging kerana ia sama sekali tidak memerlukan skill atau tenaga ketika memancing.

 

Soal Jawab Mancing – Masih Relevan Ke Teknik Trolling Sekarang Ini?

 

Atau dalam erti kata lain, teknik trolling ini merupakan teknik memancing yang paling mudah untuk diaplikasikan dengan syarat haruslah menaiki sampan atau bot.

IKLAN

 

Teknik trolling ini juga boleh dipraktikkan di sungai, muara, lombong serta laut. Sementara spesies sasaran adalah ikan-ikan pemangsa atau predator sama ada air tawar mahupun air masin.

 

Peralatan untuk kegunaan teknik trolling pula bergantung kepada padang pancing dan spesies yang diingin dicari.

 

IKLAN

Apa yang penting peralatan yang digunakan haruslah tahan lasak berbanding peralatan yang digunakan untuk teknik casting.

 

Soal Jawab Mancing – Masih Relevan Ke Teknik Trolling Sekarang Ini?

 

Suatu ketika dahulu teknik trolling ini amat popular di lautan bagi memburu spesies seperti wahoo, tenggiri, alu-alu atau layaran. Justeru peralatan aksi berat perlu digunakan. Kekili harus menyimpan tali sekurang-kurangnya 300 meter dan joran yang digunakan mestilah PE 3-4 ke atas.

 

Tali perambut 40-60 lb bergantung pada tali utama yang digunakan. Pemancing perlu melepaskan gewang di belakang bot 100-200 meter daripada bot dalam kelajuan tertentu.