SOALAN:

Antara teknik casting menggunakan gewang pintail dan jigging menggunakan jig, teknik manakah yang lebih berkesan dan seronok apabila memancing tenggiri?

 

JAWAPAN:

IKLAN

Ikan tenggiri merupakan antara ikan yang boleh dipancing dengan pelbagai cara. Selain teknik konvensional menggunakan umpan ikan hidup, ia juga boleh dipancing dengan umpan tiruan. Dari aspek keberkesanan ternyata penggunaan umpan ikan hidup yang merupakan diet sebenar ikan ternyata lebih efektif berbanding penggunaan umpan tiruan.

 

Sebaliknya jika inginkan sesi pancingan yang berbeza maka pancingan tenggiri menggunakan umpan tiruan adalah lebih mencabar dan menyeronokkan. Terdapat empat teknik menggunakan gewang tiruan bagi memancing tenggiri iaitu casting, popping, jigging dan trolling.

IKLAN

 

Apabila ditanya teknik manakah yang lebih syok atau seronok, tentu saja setiap teknik itu ada cabaran dan keseronokan tersendiri. Begitu jugalah jawapan pada perbezaan keseronokan antara jigging dan casting.

 

IKLAN

Secara peribadi pulak, admin lebih menggemari teknik popping kerana melalui ini kita akan dapat menyaksikan secara langsung tenggiri menghentam popper. Aksi tenggiri terbang keluar dari aksi sewaktu menyambar popper, sama ada tersangkut pada mata kail atau tidak, ia tetap satu keseronokan yang tidak dapat disaksikan melalui teknik.

 

Namun keseronokan sebenar ialah berjaya memperoleh hasil. Sekiranya kumpau, apa saja teknik yang dilakukan sama ada jigging, casting, popping, trolling atau menggunakan umpan ikan hidup, semuanya langsung tidak menyeronokkan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI