Sebenarnya, boleh dikatakan semua pemancing baru yang menggunakan baitcaster akan mengalami perkara yang sama. Terdapat dua perkara yang menyebabkan kita berhadapan dengan situasi bihun atau ‘birdnest’.

 

Sebab pertama, mungkin kita memasuki terlampau banyak tali ke dalam gelendong atau semasa kita memasukan tali ke gelendong kita tidak mengarau dengan baik dan kejap di mana terdapat ‘gap’ pada simpanan tali. Apabila kita ‘cast’ maka ada kemungkinan tali yang longgar itu dan menjerat tali lain.

 

IKLAN

Sebab kedua adalah penyelarasan pada ‘brake’ pada baitcaster yang digunakan, terdapat dua jenis brake iaitu: Centrifugal brake atau Magnetic brake. Brek bertindak untuk melambatkan gelendong semasa tali keluar darinya supaya anda dapat mengawal cast anda.

 

Penyelarasan ‘brake’ Bagi sistem brek untuk jenis centrifugal ia mempunyai antara 2 ke 6 pin plastic brake blocks yang bergerak keluar dari tengah yang terdapat pada tepi baitcaster tersebut. Jika anda menekan plastic brake blocks pin ke arah pusat (center) anda akan mendengar bunyi klick dan ini menandakan pin telah di kunci dan brake telah di setkan.

IKLAN

 

Disyorkan untuk ‘beginners’ cuba setkan ke tahap 5 brek. Selepas sudah biasa dengan baitcaster tersebut maka naikkan kepada satu lagi pin sehingga tiada brake atau 1 brake.

IKLAN

 

Bagi sistem brake untuk jenis Magnetic brake, ia lebih senang lagi untuk selaras kerana brek dapat diselaraskan oleh dail yang terdapat pada luaran kekili. Apa yang anda harus lakukan adalah dengan mengetatkan dail untuk setkan brake. Sekiranya anda pertama kali mencuba, saya cadangkan anda bermula dengan semua brake terlibat dalam kedudukan ‘maksimum’ dan selepas menjadi mahir mengurangkan brake tersebut.

 

Bagi menggunakan tali daripada jenis tali sulam atau tali tangsi ini tidak menjadi masalah sekiranya saudara dapat mengendalikan baitcaster dengan betul.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI