SOALAN:

Member saya cakap ikan ketutu (haruan bodoh) boleh dipancing dengan teknik casting gewang. Iya ke min? Sebab setahu saya ikan ni pemalas. Kalau pancing dia kena letak umpan betul-betul depan mulut baru dia makan.

 

IKLAN

JAWAPAN:

 

IKLAN

Berdasarkan pengalaman, saya berani menyatakan bahawa ikan ketutu sememangnya boleh diperdaya dengan menggunakan umpan tiruan atau gewang. Walaupun cuma sekali dan bukan disengajakan, saya pernah mendaratkan ikan ketutu dengan menggunakan gewang. Gewang selaman dalam yang digunakan untuk memancing haruan tetapi ikan ketutu yang mengena.

 

IKLAN

Ikan ketutu ialah dari jenis ikan pemangsa yang menjadikan ikan-ikan atau hidupan air lain sebagai sumber makanannya. Oleh yang demikian tidak hairanlah jika umpan tiruan yang direka cipta menyerupai ikan atau hidupan air disambar oleh ketutu apabila melintas di hadapannya.

 

Jika anda ingin memburu ketutu menggunakan gewang, dicadang menggunakan gewang soft plastic dan gewang yang boleh menyelam hingga ke dasar. Cara persembahan amat penting dan sering kali sambaran berlaku apabila gewang dipersembahkan betul-betul di hadapannya. Apa yang penting kita mestilah tahu mengenal rumah atau lubuk yang didiami oleh oleh ikan ketutu ini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI