SOALAN:

 

Assalamualaikum, saya ialah orang baru dalam dunia kaki pancing. Jadi saya ingin bertanya satu soalan iaitu; adakah penggunaan kekili biasa dan kekili yang dikhaskan untuk ‘casting’ sama fungsinya seperti ia boleh digunakan dalam teknik ‘bottom’ atau dari segi kecekapan dan kekuatannya untuk ikan yang agresif.

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Wasalam… fungsi kekili pada asasnya sama dalam pancingan iaitu ditugaskan untuk membantu pemancing mendaratkan ikan. Namun begitu, rekaan jenis kekili sudah pasti direka untuk pengkhususan tertentu.

 

Soal Jawab Memancing – Boleh Ke Guna Set Casting Untuk Mancing Bottom?

 

Dalam soalan ini, kekili baitcaster sememangnya direka untuk padanan set khusus untuk teknik pancingan mengilat atau casting dengan memberi kelebihan ketika masa lontaran, ketepatan, penggayaan gewang serta lain-lain lagi yang sememangnya diperlukan dalam teknik casting.

IKLAN

 

Sebaliknya, kekili spinning pula lebih sesuai untuk teknik bottom kerana keupayaan selain tidak terlalu teknikal.

 

Begitu pun, terdapat juga padanan set kekili spinning lebih digemari untuk dibuat set casting terutama ultralight fishing dek kerana keupayaan membuat lontaran menggunakan gewang mikro atau umpan tiruan yang ringan.

IKLAN

 

Soal Jawab Memancing – Boleh Ke Guna Set Casting Untuk Mancing Bottom?

 

Secara kasarnya, kekili spinning lebih mudah digunakan manakala pengendalian kekili baitcaster pula lebih teknikal. Adapun, lebih baik menggunakan pilihan kekili anda dengan teknik yang dikhususkan untuk ketahanan jangka masa panjang.

 

Contohnya, boleh sahaja menggunakan set baitcasting untuk bottom fishing, namun tidak praktikal dan risiko kerosakan mungkin berlaku sama ada pada kekili atau backbone rod anda.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI