Memang tak dinafikan secara umumnya kriteria tersebut memainkan peranan dalam menyumbang kepada aspek ketahanan sesebuah reel namun kebanyakan kita terlupa bahawa ciri-ciri lain seperti penjagaan dan pengendaliannya juga memainkan peranan yang sama penting.

 

Apa yang menjadi persoalannya, adakah jangka hayat sesuatu reel yang mahal itu akan bertahan lama kalau ia dibiarkan tanpa penjagaan yang sewajarnya?

 

Soal Jawab Masalah Lazim Baitcasting Reel!!

 

Beberapa faktor telah dikenal pasti dalam mempengaruhi ketahanan sesebuah reel atau BC dan langkah-langkah yang sewajarnya haruslah diambil untuk memungkinkan masalah ini dapat diatasi.

 

MASALAH:

Air masin merupakan elemen utama penyumbang karat berbanding air tawar kerana ruang udara dan airnya mempunyai kandungan garam yang tinggi.

 

SOLUSI:

IKLAN

Basuh reel menggunakan air tawar dengan cara menjirus atau lalukan pada air paip mengalir setiap kali selesai menggunakannya.

Jangan sesekali merendam reel kerana dikhuatiri air akan masuk melalui ruang atau rongga kecil yang terdapat pada badan reel dan ini akan menyebabkan air terkumpul di celah-celah bahagian mekanikal dalam reel tersebut.

 

Soal Jawab Masalah Lazim Baitcasting Reel!!

 

MASALAH:

Pasir dan habuk terutamanya yang bersifat halus kerana ia mudah melekat pada bahagian bingkai dan dalam reel.

 

SOLUSI:

IKLAN

Letakkan reel di tempat yang boleh mengelakkan dari bersentuhan dengan tanah air atau pasir dan gunakan kain pembalut khas atau reel casing untuk mengelakkan habuk-habuk halus yang dibawa oleh angin dari melekat.

Lap bingkai badan reel dengan kain lembut dan gunakan berus halus untuk membuang habuk-habuk yang melekat terutamanya pada bahagian di antara batang shaft dan star drag yang mempunyai banyak washer.

Sembur dengan minyak anti karat terutama pada celah-celah bahagian yang berskru dan gunakan minyak khas (reel lube) untuk disapukan pada gear, bearing dan shaft (elakkan dari guna berlebihan kerana ia juga mempengaruhi kelancaran reel).

 

Soal Jawab Masalah Lazim Baitcasting Reel!!

 

MASALAH: 

Sistem tegangan drag yang terlalu ketat ketika reel berada dalam keadaan rehat.

IKLAN

 

SOLUSI:

Hendaklah sentiasa memastikan drag berada dalam keadaan longgar (free gear) supaya tiada bebanan atau tekanan yang berlaku ke atas pelapik-pelapik drag. Ini membolehkan permukaan pelapik berkenaan sentiasa berkeadaan elok dan dapat digunakan untuk jangka masa yang lebih lama.

 

Soal Jawab Masalah Lazim Baitcasting Reel!!

 

MASALAH:

Perubahan cuaca dan suhu.

 

SOLUSI:

Ketika menjirus reel dengan air pastikan drag diketatkan. Ini adalah untuk mengelakkan air dari masuk ke celah-celah pelapik drag yang boleh mengakibatkan ia melekat di antara satu sama lain (elakkan juga air terkena minyak gris).

Walaupun peratusan sinaran matahari merosakkan reel adalah kecil tetapi pendedahan yang terlalu lama kepada perubahan cuaca dan suhu yang melampau, dikhuatiri dalaman reel terutamanya pelapik drag dan bahagian bermagnetik.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI