SOALAN:

 

Saya baru tahu kewujudan sejenis ikan muara yang dinamakan ikan kuku. Boleh tak admin ceritakan serba sedikit tentang ikan ini. Dan yang paling penting sekali tip atau bagaimana cara untuk memancingnya?

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Admin akui bagi sesetengah malah ramai juga para pemancing yang tidak mengetahui lebih mendalam tentang spesies ikan kuku. Terutamanya pemancing di sebelah pantai barat Semenanjung kerana spesies ikan kuku ini lebih mudah ditemui di pantai timur serta di Borneo.

 

Soal Jawab Mancing – Teringin Nak Pancing Dan Makan Ikan Kuku!

IKLAN

 

Sementara pemancing di pantai timur semenanjung juga pula tidak ramai yang terlibat dengan aktiviti memancing ikan yang berhabitat di kawasan berbatu atau berstruktur di pesisiran pantai dan muara. Untuk penjelasan tentang ikan kuku, anda boleh layari laman web Umpan.

 

IKLAN

Untuk memancing ikan kuku ini kita perlulah tahu diet pemakanannya. Ikan kuku menjadikan krustasia dan sesiput antara makanan utamanya. Jika memerhatikan barisan gigi ikan kuku maka kita akan percaya kenapa ikan ini menjadikan siput teritip sebagai makanannya.

 

Soal Jawab Mancing – Teringin Nak Pancing Dan Makan Ikan Kuku!

 

Waktu terbaik memancing ikan kuku ialah ketika air bergerak pasang. Oleh yang demikian, carilah lubuk berstruktur atau berbatu yang berpotensi akan menjadi kawasan ikan kuku berlegar mencari makanan apabila ditenggelami air pasang.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI