SOALAN:

 

Tumpang tanya sikit tuan admin. Boleh tak tuan admin cadangkan set peralatan pancing yang sesuai untuk digunakan dalam teknik casting tenggiri. Saya tak biasa sangat main casting tenggiri jadi kurang tahu untuk dapat setup terbaik. Terima kasih tuan admin!

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Timbul persoalan apakah kekili dan joran yang sesuai untuk casting tenggiri? Ini persoalan yang agak asas kerana tidak semua kekili dan joran sesuai digunakan untuk teknik ini.

 

Soal Jawab Mancing – Set Pancing Untuk Casting Tenggiri

IKLAN

 

Seeloknya peralatan casting kelas ringan sahaja digunakan. Tidak kiralah set pancing mahal atau murah. ini kerana kekuatan tenggiri terletak pada pecutannya dan cara larian tenggiri yang akan menghadap ke arah pemancing… tidak seperti GT yang mempunyai stamina dan kedegilan untuk memalingkan kepala ke arah pemancing.

 

IKLAN

Disebabkan itu saya lebih suka menyarankan penggunaan peralatan casting kolam, asalkan ia sesuai dan boleh memuatkan tali yang lebih panjang. Maklumlah tenggiri kadangkala kuat melawan dan berupaya menarik tali sejauh berpuluh meter sebelum berpusing semula ke arah kita.

 

Soal Jawab Mancing – Set Pancing Untuk Casting Tenggiri

 

Joran yang sesuai untuk casting tenggiri pula mestilah panjang sekitar 6 hingga 7 kaki, ringan dan tidak terlalu keras. Ini untuk memudahkan lontaran dibuat dan memastikan umpan jatuh tepat ke kawasan yang dilalui tenggiri. Reel jenis saltwater dan ratio tinggi adalah sangat disarankan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI