SOALAN:

 

Admin pernah makan tamok tak? Sedap min tapi saya tak tak pandai pulak cara nak mancing. Boleh tak admin perturunkan sedikit ilmu untuk memancing ikan belanak untuk dijadikan umpan memancing dan belanak besar (tamok) untuk dibuat ikan bakar. Sedap min!

 

JAWAPAN:

IKLAN

 

Umumnya, ramai kaki pancing mengenali spesies belanak ini sebagai antara umpan yang efektif untuk memburu spesies predator seperti siakap dan kerapu. Namun, disebalik keberkesanan dijadikan umpan, mungkin ramai juga yang tidak tahu bahawa ikan belanak ini amat lazat untuk dijadikan hidangan di meja makan (terutama bagi yang bersaiz besar).

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Sangat Tip Mancing Tamok!

IKLAN

 

Mana taknya, dengan isi yang padat dan berlemak, pastinya ia mampu membuka selera sesiapa sahaja. Belanak sememangnya boleh dipancing tetapi untuk memburu spesies ini bukanlah mudah, terutama bagi spesies belanak bersaiz besar yang turut dikenali dengan nama tamok, jempul dan loban.

 

IKLAN

Spesies yang bersaiz besar ini dikatakan boleh mencapai berat sehingga 2 kilogram, malah mungkin ada yang lebih besar dari itu.

 

Soal Jawab Mancing – Mohon Sangat Tip Mancing Tamok!

 

Berbalik kepada teknik pancingan ikan belanak atau jempul, tamok dan loban ini, ada beberapa tips yang telah dikongsikan oleh pemancing-pemancing yang sering menduga spesies ini.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI