SOALAN:

 

Saya masih baru terjebak dengan dunia casting. Saya dah pun beli  1 set casting (set baitcaster jenis low profile). Masalahnya… saya asyik jadi bihun je! Tali saya sentiasa jadi kusut sama ada guna tali benang dan tali tangsi. Lagi satu kalau gewang terlampau ringan pun boleh menyebabkan ia lagi bihun padu.

 

JAWAPAN:

 

Sebenarnya, boleh dikatakan semua pemancing baru yang menggunakan baitcaster akan mengalami perkara yang sama. Terdapat dua perkara yang menyebabkan kita berhadapan dengan situasi bihun atau ‘birdnest’.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Masalah Tali BC Asyik Kusut Teruk!

 

Sebab pertama, mungkin kita memasuki terlampau banyak tali ke dalam gelendong atau semasa kita memasukan tali ke gelendong kita tidak mengarau dengan baik dan kejap di mana terdapat ‘gap’ pada simpanan tali. Apabila kita ‘cast’ maka ada kemungkinan tali yang longgar itu dan menjerat tali lain.

 

Sebab kedua adalah penyelarasan pada ‘brake’ pada baitcaster yang digunakan, terdapat dua jenis brake iaitu: Centrifugal brake atau Magnetic brake. Brek bertindak untuk melambatkan gelendong semasa tali keluar darinya supaya anda dapat mengawal cast anda.

 

IKLAN

Soal Jawab Mancing – Masalah Tali BC Asyik Kusut Teruk!

 

Penyelarasan ‘brake’ Bagi sistem brek untuk jenis centrifugal ia mempunyai antara 2 ke 6 pin plastic brake blocks yang bergerak keluar dari tengah yang terdapat pada tepi baitcaster tersebut. Jika anda menekan plastic brake blocks pin ke arah pusat (center) anda akan mendengar bunyi klick dan ini menandakan pin telah di kunci dan brake telah di setkan.

 

Disyorkan untuk ‘beginners’ cuba setkan ke tahap 5 brek. Selepas sudah biasa dengan baitcaster tersebut maka naikkan kepada satu lagi pin sehingga tiada brake atau 1 brake.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Masalah Tali BC Asyik Kusut Teruk!

 

Bagi sistem brake untuk jenis Magnetic brake, ia lebih senang lagi untuk selaras kerana brek dapat diselaraskan oleh dail yang terdapat pada luaran kekili. Apa yang anda harus lakukan adalah dengan mengetatkan dail untuk setkan brake. Sekiranya anda pertama kali mencuba, saya cadangkan anda bermula dengan semua brake terlibat dalam kedudukan ‘maksimum’ dan selepas menjadi mahir mengurangkan brake tersebut.

 

Soal Jawab Mancing – Masalah Tali BC Asyik Kusut Teruk!

 

Bagi menggunakan tali daripada jenis tali sulam atau tali tangsi ini tidak menjadi masalah sekiranya saudara dapat mengendalikan baitcaster dengan betul.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI