SOALAN:

 

Salam otai Umpan… saya nak tanya, kalau pakai baitcaster reel, tali apa yang paling sesuai… benang atau tangsi dan saiz apa?

 

JAWAPAN:

 

IKLAN

Kedua-dua jenis tali pancing iaitu tangsi dan braided sesuai digunakan kalau pakai baitcasting reel. Saya sendiri menggunakan kedua-dua jenis tali ini pada baitcasting reel. Kedua-dua jenis tali ini ada kelebihan dan kelemahan tersendiri.

 

Soal Jawab Mancing – Jenis & Saiz Tali Paling Sesuai Untuk Setup BC?

 

IKLAN

Sekiranya anda baru belajar menggunakan baitcasting reel, saya mencadangkan lebih baik menggunakan tali braided. Sebaiknya guna braided yang lebih besar diameternya. Saya tidak menyarankan anda menggunakan tali tangsi kerana sifat tali tangsi yang bermemori atau berspring ini akan menyebabkan tali tangsi tidak dapat disimpan dengan kemas di dalam spool.

 

Apabila susunan tali tangsi tidak kemas pada spool ia akan menyebabkan kesukaran atau mengganggu kelancarannya keluar dari spool apabila melakukan lontaran. Akibatnya tali mudah kusut atau jadi sarang burung. Kelancaran balingan akan menjadi lebih teruk apabila tali tangsi `patah’ akibat dari kekusutan tersebut.

IKLAN

 

Soal Jawab Mancing – Jenis & Saiz Tali Paling Sesuai Untuk Setup BC?

 

Jika anda menggunakan braided berdiameter halus sebagai permulaan pula anda akan berhadapan dengan sakit kepala untuk meleraikannya apabila kusut. Tahap kesukaran untuk meleraikannya berpuluh kali ganda lebih susah berbanding menggunakan tali tangsi. Jadi gunalah braided berdiameter besar.

 

Berkenaan dengan saiz pula, anda boleh gunakan saiz yang dikehendaki. Namun pastikan ia sepadan dengan setup pancing dan juga jenis pancingan yang anda ingin lakukan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI