SOALAN:

 

Ada tak petua atau apa-apa kaedah yang mudah untuk mengetahui perubahan masa bila air arus laju dengan arus tak ada langsung? Kalau ada jadual waktu tentu senang sikit nak pergi memancing.

 

JAWAPAN:

 

Kejadian pasang surut air laut merupakan bentuk gerakan air laut yang terjadi apabila terdapat pengaruh gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi. Arus ini dapat dilihat jelas di muara sungai dan ke tepian pantai.

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Nak Tahu Tahap Kelajuan Arus Laut?

 

Apabila air laut bergerak pasang maka terlihat gerakan arus laut yang masuk ke dalam alur sungai, sebaliknya ketika air laut bergerak menuju surut, maka terlihat gerakan arus laut mengalir keluar (ke laut).

IKLAN

 

Cara untuk membacanya dengan menggunakan kalendar lunar atau kalendar Islam. Arus pasang surut dibahagikan kepada dua iaitu:

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Nak Tahu Tahap Kelajuan Arus Laut?

 

Pasang besar

 

Pasang besar terjadi pada tanggal 1 (bulan baru) dan tanggal 15 (bulan penuh). Pasang besar ialah peristiwa di mana air pasang naik dan pasang surut tertinggi (besar).

IKLAN

 

Kedudukan bumi-bulan-matahari berada pada satu garis sehingga kekuatan gaya tarik bulan dan matahari berkumpul menjadi menarik permukaan bumi. Permukaan bumi yang menghadap ke bulan mengalami pasang naik besar.

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Nak Tahu Tahap Kelajuan Arus Laut?

 

Untuk aktiviti memancing, 4 hari sebelum dan selepas bulan baru dan bulan penuh tidak begitu sesuai disebabkan arus laju.

 

Arus mati

IKLAN

 

Pasang bani (mati) ialah peristiwa terjadinya pasang naik dan pasang surut terendah (kecil). Pasang kecil ini terjadi pada tanggal 7 dan 21 kalendar Islam.

 

Pada kedua tanggal tersebut posisi matahari-bulan-bumi membentuk susut 90 darjah. Gaya tarik bulan dan matahari terhadap bumi berlawanan arah sehingga kekuatannya menjadi berkurang (saling melemahkan).

 

Soal Jawab Mancing – Bagaimana Nak Tahu Tahap Kelajuan Arus Laut?

 

Bagi pemancing, 3 hari sebelum dan selepas air pasang bani amat bersesuaian untuk memancing kerana arus tidak laju.

 

Secara peribadi, pergerakan arus deras hanya menyulitkan kita memancing. Ikan perlu makan dan ia tidak berhenti makan pada masa apa pun. Kebanyakan ikan mega yang diperolehi lazimnya ketika arus laju!