Hanya dalam hobi memancing korang akan temui sifu, masta, idola dan sebagainya lagi. Namun untuk melayakkan diri menjadi seorang idola yang betul-betul idola, korang perlu ada perkara-perkara berikut:

 

Kita berhenti menilai, mencari kesalahan dan menghukum pemancing lain. Sebaliknya kita fokus pada kelemahan diri yang masih ada dan bertindak merubah diri menjadi lebih baik dari sebelumnya.

 

Sifat Yang Perlu Ada Untuk Jadi Seorang Sifu

 

Kita sudah boleh menerima minat pemancing lain seadanya. Kita faham makna perbezaan pendapat. Tidak tidak lagi taksub kepada sejenis teknik atau segmen memancing.

 

IKLAN

Kita berani melepaskan kenangan lama yang pahit (kena kencing atau sebagainya). Tidak lagi menyimpan dendam dan memaafkan segalanya. Memancing je pun kan? Buat apa nak bermusuhan.

 

Sifat Yang Perlu Ada Untuk Jadi Seorang Sifu

 

Kita berhenti mengharap dan meminta dari pemancing lain, tetapi mula memberi. Biar sedikit kita memberi atau menerima, tetapi jangan pernah meminta.

 

IKLAN

Kita melakukan sesuatu, hanya untuk mendapat ikhlas. Melakukan sesuatu bukan untuk mendapat nilaian, pujian dan pengiktirafan netizen. Tidak tersinggung bila dikeji, dikutuk dan dihina netizen.

 

Sifat Yang Perlu Ada Untuk Jadi Seorang Sifu

 

Kita berhenti menunjuk kepandaian, kehebatan dan mula mengakui kepandaian, kebaikan dan kehebatan pemancing lain. Kita haruslah aku suatu hari pasti ada pemancing lain yang lebih hebat dari kita.

IKLAN

 

Kita berhenti membandingkan hasil kita dengan hasil orang lain. Kita berdamai dengan diri sendiri. Tidak iri, dengki dan sakit hati melihat hasil pemancing lain. Sikap percaya pada rezeki itu mengatasi segalanya.

 

Sifat Yang Perlu Ada Untuk Jadi Seorang Sifu

 

Kita boleh bezakan antara kehendak dan keperluan memancing, lalu mengutamakan keperluan dari kehendak. Perkara ini memang sukar untuk dilakukan dalam masa singkat tetapi jika tidak dibendung ia akan merosakkan diri sendiri.

 

Kita berhenti meletakkan nilai kebahagian pada kebendaan. Kita lebih menikmati strike dengan apa yang ada daripada menikmati mahalnya set pancing yang ada.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI