Untuk teknik light jingging, kekili spinning amatlah sesuai digunakan. Model 2000-3000 jenama Shimano antara yang mudah untuk dipilih. Namun masih terdapat banyak model dengan harga yang berbeza dan ini mengikut kehendak masing-masing dan bajet sendiri. Untuk trip ini kami menggunakan kekili spinning Shimano Twinpower C3000, Daiwa Certate 2500, Daiwa Exceler 1500 dan Shimano Sienna 2500.

 

Setup Terbaik Light jigging!!

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Bagaimana memilih tali. Teknik light jigging sebenarnya tidak memerlukan tali braided yang kasar seperti 30lb atau 40lb. Penggunaan tali yang lebih kecil diameter lebih sesuai kerana ia lebih sensitif dan tidak dibawa oleh arus. Contohnya, jika di perairan yang memerlukan penggunaan jig berat (50 g dan ke atas), bolehlah menggunakan tali braided 30lb.

Manakala di lokasi yang memerlukan kita menggunakan jig ringan 9sekitar 20g dan ke bawah, cukuplah hanya menggunakan tali 15lb lebih sesuai jika kita menggunakan jig 50g ke atas. Manakala untuk penggunaan jig 20g dan ke bawah, cukuplah dengan menggunakan tali braided 15lb.

Majoriti untuk penggunaan tali untuk light jigging adalah dari 10lb semaksimum 20lb sahaja. Bahkan, ada juga kaki pancing yang berani menggunakan tali di bawah 10lb.

Kebanyakan pemancing baru mungkin tersilap apabila memilih tali braided 30lb-40lb dengan alasan tidak senang putus apabila tali bergeser dengan karang atau batu semasa kita bertarung dengan ikan, kalau pakai 50-60lb tali pun putus juga.

IKLAN

Jika kita menggunakan tali braided lebih kasar, sebenarnya tali akan lebih senang dibawa arus dan ini memaksa kita untuk menggunakan jig yang lebih berat, walhal di lokasi tersebut, jig yang efektif adalah bersaiz kecil.

 

Setup Terbaik Light jigging!!

 

 

 

IKLAN

Jigging adalah satu kaedah yang memang digemari oleh ramai pemancing. Sebagai seorang jigger, kita patut lebih sensitif dan selalu mencuba teknik jigging yang berlainan jika ikan enggan menyamar jig kita dan juga perlu menukar jig lebih berat atau ringan mengikut lubuk dan arus.

Bagi mereka yang inginkan kelainan, cubalah praktik kaedah light jigging. Pasti akan akan merasai ‘karan’ dan teruja apabila berjaya memperoleh ikan menggunakan kaedah ini. Selamat mencuba!

 

Setup Terbaik Light jigging!!

 

IKLAN

Setiap pemancing teknik jiggingnya adalah berbeza dari segi karauan laju atau lambat, henjutan pendek atau panjang dan akan memainkan aksi jig yang berlainan. Tidak ada cara yang betul atau salah dari teknik jigging selagi cara yang dipraktikkan boleh mendapatkan ikan.

 

Memang teknik teras jigging diajar dengan satu karauan satu henjutan. Tepai ia boleh dimainkan dengan cara cepat, sederhana, perlahan atau berhenti dalam beberapa saat. Kita kena tahu juga serba sedikit cara pemakanan ikan.

 

Setup Terbaik Light jigging!!

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Spesies yang lariannya laju seperti GT, tenggiri, yu, wahoo ia lebih suka mengejar mangsanya dengan cepat. Jenahak, kerapu, merah lebih suka menerkam mangsanya dengan cara yang perlahan. Manakala pencarian spesies kegemaran saya, iaitu ebek menggunakan teknik karau, henjut dan berhenti beberapa saat sebelum memulakan langkah berkenaan berulang kali.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI