Panjang atau pendek tali kail bergantung kepada cita rasa pemancing, namun had maksimum kepanjangan tali adalah sama dengan panjang joran.

 

Sekiranya panjang tali melebihi joran, ia akan menyukar pemancing untuk meletak umpan ke lapang sasaran. Kepanjangan ideal tali joran pula adalah sekitar satu jengkal dari panjang joran. Ia memudahkan anda melabuhkan umpan dan mengangkat pancing walaupun ketika duduk.

 

Seting Peralatan Menggunakan Joran Bertam!!

 

Mata kail pula mengikut kesesuaian ikan sasaran anda. Bagi saya dan kawan-kawan memadai menggunakan mata kail bersaiz antara 8 hingga 12. Ia sudah cukup ideal untuk ikan kecil dan besar.

 

IKLAN

Untuk umpan memadai hanya menggunakan cacing dan cengkerik sekiranya anda menyasarkan ikan-ikan paya seperti keli, senggiring dan haruan namun ia kerap dicuri ikan selat. Umpan udang kertas sangat efektif menjerat ikan tilapia.

 

Kadangkala patin juga membaham umpan ini. Hati ayam untuk menjerat ikan mega seperti patin dan pacu, juga berkemungkinan dibaham labi-labi. Umpan dedak pula untuk mencari ikan lampam, rohu dan patin.

 

Seandainya umpan anda dibaham ikan, jangan gopoh untuk terus menarik naik ikan. Tundukan joran anda dan ikut ikut pergerakan ikan. Seandainya ikan menarik, hulurkan joran anda ke depan.

IKLAN

 

Seting Peralatan Menggunakan Joran Bertam!!

 

Perlu diingat, keseluruhan joran anda berada di dalam tahap keupayaan paling terhad. Anda tidak boleh menghulur tali, apa yang boleh dilakukan hanyalah mengangkat dan menghulur joran.

 

IKLAN

Mudah dan murah

Uniknya, keseluruhan joran anda boleh terapung. Maka seandainya ikan tidak mampu dinaikkan, lepaskan joran anda dan biarkan ia membawanya sehingga ia letih, namun anda perlulah mengekori joran anda. Kaedah ini hanya boleh digunakan di kolam sahaja.

Jangan mengangkat tinggi joran anda bagi mendaratkan ikan melebihi 500 gram, sebaliknya seret ikan anda ke tepi. Guna sauk untuk mengelakkan anda berputih mata.

 

Seting Peralatan Menggunakan Joran Bertam!!

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI