Perdebatan tentang rasa ikan dari laut mana lebih sedap, Laut China Selatan (LCS) atau Selat Melaka (SM) sebenarnya bukanlah topik baru untuk dibincangkan. Namun setiap kali ia dibincangkan, kayu pengukur yang dapat dijadikan garis panduan. Sering saja kenyataan dibuat itu dipengaruhi oleh faktor lain.

 

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

Paling ketara adalah faktor lokasi atau kenegerian. Hanya disebabkan berada di pantai timur, mereka akan pertahankan LCS dan begitulah sebaliknya.

 

Sebenarnya agak sukar untuk kita membuat satu kenyataan yang solid tanpa melakukan sebarang kajian. Apatah lagi jika berpandu kepada spesies ikan tanpa mengambil kira faktor geografi dan sebagainya.

 

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

Apa kata netizen:

 

“Kena faham aspek laut Selat Melaka yang kesemuanya ikan datang dari Laut Hindi (Andaman Sea) dan masuk melalui pergerakan arus laut ke Selat Melaka. Manakala Laut China Selatan arus surut ikan datang daripada Laut Pacific melalui kepulauan Spratly (ikan jenis yellowfin tuna sampai di Sabah Sarawak sahaja. Tidak sampai ke Semenanjung akibat faktor kedalaman yang kurang). Ikan-ikan lain masuk ke sekitar perairan Mersing.”

 • Jack Fin

 

IKLAN

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

“Betoi…ikan Pontian ni mahal nak dibandingkan di Mersing. Kebanyakan ikan Pontian dihantar ke Singapura. Rasa dia memang lain.”

 • Myo M. Hafiz

 

“Betul… contohnya kat Johor. Ikan dari Pontian vs ikan dari Mersing. Ikan Pontian menang.”

 • Pak Maun Familia

 

“Mungkin betul sebab arus Selat Melaka lebih laju daripada Laut China Selatan. Otot-otot ikan di Selat Melaka lebih sado sebab berenang di arus yang lebih laju maka rasanya lebih sedap.”

 • Amin Shuhaidi

 

“Yang pasti ikan sembilang Pontian paling sedapppppp…!”

IKLAN
 • Azura Manas

 

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

“Sila bandingkan udang gred A perairan Selat Melaka dengan udang di perairan lain… hahaha!”

 • Abasmursee

 

“Aik… bukan ikan Laut China Selatan ke lagi sedap daripada Selat melaka?”

 • Mohd Amirul

 

“Bagi aku sama saja rasa ikan dari LCS dengan Selat Melaka… janji ikan tu fresh baru naik dari laut dan pandai masak. Kalau ikan lama dan kalau tak pandai masak… bagi pi la ikan yang paling sedap pun boleh jadi rasa tak sedap jugak… hahahaha.”

IKLAN
 • Muhamad Firdaus

 

“Nak tau yang mana sedap… try makan ikan tenggiri Laut Selat Melaka n Laut China Selatan. Anda boleh tentukan sendiri.”

 • Muhammad Suhail

 

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

“Ikan pontian AA… sembilang, merah, kerapu, jenahak, unga memang isi champion. Sebab apa? Sebab ikan duk kat lumpur tapi makan takda la berlumpur. Sebab belah-belah Pontian laut selat pasir campur lumpur.”

 • Ahterq Arab

 

“Biasanya ikan di kawasan berkarang lagi sedap dari kawasan berlumpur. Mungkin kerana faktor habitat dan diet ikan. Bukan LCS atau SM jadi ukurannya. Pendapat saya ler… kalau salah tolong betulkan.”

 • Haffis Basree

 

“Ada kajian ke…? Statment je siapa-siapa pun boleh buat. Ada jugak la seorang insan tu pernah cakap benda ni kat aku. Tapi apa yang aku pelik… aku mancing dapat ikan Selat Melaka & Laut China Selatan, bagi kat dia… dia ambik je. Takde lak complain. Bila lepak sembang dia boleh cakap lak ikan SM lebih sedap. Bagi free sedap saje…!”

 • Mohd Nadzril Ab Rahim

 

Serius La Ikan Selat Melaka Lagi Sedap Dari Laut China Selatan?

 

“Betul tu… daripada pengalaman memancing saya boleh dapat rasa. Ikan Selat Melaka memang sedap!”

 • Fiq Hady
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI