Terlebih dahulu kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada Majalah Umpan kali ini kerana sudi berkongsi pengalaman dan serba sedikit tips mengenai casting siakap liar muara ini. Kampung Belawai tidak asing lagi dengan hasil laut dan majoritinya mereka bekerja sebagai nelayan banyak hasil laut yang diperolehi mereka diusahakan untuk diniagakan.

 

Kampung Belawai ini terletak dari pusat Bandar Sibu sejauh 80km. Kali ini saya sendiri (Pashaa Oo) menjadi tekong dan tiga lagi rakan saya iaitu Munsang Lo, Cha Andun dan Mantera Man turun untuk trip casting di muara tersebut.

 

Serbu Siakap Liar Sibu

 

Kami pasti ramai para caster yang mengidamkan spesis siakap liar ini apatah lagi menyambar gewang anda pasti padu merasa tarikan nya. Di sini group Barramundi Hunter ingin berkongsi pengalaman semasa mengilat di muara tersebut.

 

Perjalanan kami mengambil masa dalam 1jam dari jeti Kampung Belawai untuk sampai ke destinasi tersebut. Perjalanan menuju ke port mengambil masa dalam satu jam. Kali ini kami menggunakan gewang bersize 75mm jenama Kimikas, Ofmer dan solf plastic (SP).

 

Serbu Siakap Liar Sibu

 

IKLAN

Setibanya kami di spot tersebut kami tidak menunggu lama terus membalingkan gewang kami. Rakan saya Munsang Lo telah disambar oleh penunggu muara tersebut dan berjaya menaikan siakap liar seberat 5kg.

 

Kami pun merasa bersemangat dan terus membaling di kawasan kayu mati semestinya memang ada berpenghuni tekaan kami memang betul kali ini saya sendiri disentap oleh barramundi ini seberat 3kg.

 

Serbu Siakap Liar Sibu

 

Kali ini kami amat terkejut dan tak menyangka solf plastic yang digunakan oleh rakan saya Munsang Lo disambar oleh monsters di kawasan tersebut namun kali ini kami rabut. Kami pun berpindah ke satu spot lagi dan di situ rakan saya Manteraa Man dan Cha Andun double strike.

 

IKLAN

Kami amat berpuas hati kerana trip kali ini pelbagai spesies kami dapat dinaikkan. Ia juga membuktikan muara tersebut masih berpotensi dan kemudian hari bolehlah rakan rakan lain datang dan mencuba nasib di muara ini.

 

Saya juga berpuas hati kerana saya sendiri menjadi tekong untuk kali ini jika anda ingin bertanyakan sewa bot bolehlah menghubungi Pashaa Oo ditalian 0124264440.

 

Serbu Siakap Liar Sibu

 

Tip Tambahan

IKLAN

 

Ketika air masuk pasang ikan ini aktif dan kita kena tahu paras air masuk pasang dan surutnya maka dengan pengalaman yang kami ada amat membuah kan hasil.

 

Siakap lebih suka makan di waktu awal pagi dan ketika air mula masuk surut juga ikan ini bergiat aktif mencari mangsa di celah-celah pokok kayu mati dan di persimpangan muara.

 

Serbu Siakap Liar Sibu

 

Tali yang kami guna ialah Bullzen 50lb, leader mainline kami gunakan 40lb.

Rod GT Zero Zerek 8/17lb

Reel Shimano Conquest 51 dan 101

 

(Oleh: Pashaa Oo)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI