Oleh : Fhirdaus Amran

Banyak faktor yang mempengaruhi kebarangkalian untuk ikan memakan jig yang kita gayakan. Tetapi perlu juga untuk kita lihat lebih dalam tentang diet ikan tersebut.

Diet ikan amat dipengaruhi oleh metabolisme ikan itu sendiri, metabolisma adalah indikasi fisiologi ikan tersebut, sebagai contoh ikan bermetabolisma tinggi mempunyai bilangan `rod’ yang lebih tinggi dari `cone’ di dalam retina matanya.

Maknanya ia lebih sentitif kepada perubahan cahaya berbanding warna. Hal sedemikian berlaku sebaliknya untuk ikan bermetabolisma rendah.

 

Mengapa metabolisme ini penting adalah kerana ia akan menentukan hirarki cara ia memburu makanan?

 

Ikan yang mempunyai metabolisma tinggi mempunyai pelampung yang kecil dan lebih aktif. Sebagai contoh seperti ikan tenggiri, talang dan gerepoh atau GT.

Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria penglihatan (mata) – diikuti oleh getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria bau.

IKLAN

 

Sementara ikan yang mempunyai metabolisma rendah, akan mempunyai pelampung yang jauh lebih besar. Sebagai contohnya seperti ikan kerapu, jenahak, merah dan lain-lain lagi.

Ikan sebegini mempunyai hirarki pemakanan berikut: Deria bau – diikuti getaran dikesan oleh lateral line – dan akhir sekali deria penglihatan.

 

Secara rumusan, jig amatlah sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma tinggi, kerana deria penglihatan dan getaran adalah lebih tinggi dari deria bau.

Dalam pada masa yang sama jig juga juga sesuai untuk memburu ikan bermetabolisma rendah.

IKLAN

 

Akan tetapi mengunakan teknik bottom atau pancingan dasar (deria bau) tetap tiada tolok bandingan berbanding teknik jig kerana mereka lebih peka kepada deria bau secara semula jadi.

 

Setelah kita tahu apa ikan yang hendak diburu, maka strategi yang lebih tepat boleh diatur. Tidak kiralah sama melalui pancingan dasar, jigging atau sebagainya.

Sekiranya memilih untuk jigging, pemilihan berat jig perlu di timbal balas dengan kekuatan rod untuk mendapatkan aksi yang bersesuaian.

 

IKLAN

Dari segi aksi pula, rencahan laju lebih mengamit ikan bermetabolisma tinggi kerana mata mereka adalah senjata utama.

Tumpukan pada getaran yang dihasilkan untuk memburu ikan yang bermetabolisma rendah.

 

 

baca juga Jenis Pemancing Yang Menyusahkan Member

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI