IKLAN

 

Best ke jadi pemancing? Di sebalik keseronokan hobi memancing ni sebenarnya ia antara hobi yang berisiko dan boleh mendatangkan musibah.

Berikut merupakan antara kemalangan yang sinonim dengan hobi memancing.

 

Kecederaan Tahap Patah-Riuk

Sentiasa berhati-hati ketika memancing di kawasan yang licin dan berbatu-batu. Gunakan kasut yang sesuai yang tapak kasutnya mampu memijak dengan baik.

Sukar digambarkan sekiranya berlaku terseliuh atau lebih parah lagi patah ketika memancing di kawasan hutan pergunungan, tebing atau pinggir pantai berbatu.

Elakkan memancing atau pergi di kawasan yang berbahaya dan pastikan kasut dan pakaian yang sesuai untuk mengelak kecederaan.

 

 

Mabuk laut

Ia merupakan kemalangan yang paling pahit yang dapat dirasai ketika kemalangan. Risiko yang kerap terjadi kepada kaki pancing yang tidak biasa atau tidak selalu turun memancing di laut.

Kepada yang alah dan mabuk laut, tetapi mahu turun memancing di laut, persediaan perlulah dilakukan dengan baik.

Telan pil tahan mabuk setengah atau sejam sebelum menaiki bot. Selain itu elakkan makan makanan yang berminyak dan berlemak sebelum menaiki bot.

Rehat dan tidur yang cukup sebelum trip ke laut adalah tonik terbaik sebelum anda seronok memancing tanpa diganggu mabuk laut. Buat persiapan awal setup memancing.

 

Kena sailang

IKLAN

Barang peribadi Telefon bimbit, kamera antara gajet yang majoritinya kaki pancing akan bawa setiap kali memancing.

Kaki pancing perlu bersedia dengan beg kalis air untuk melindungi dua barangan ini dari terkena hujan atau jatuh ke dalam air.

Elakkan meninggalkan kereta di kawasan yang terpencil dan dalam tempoh yang lama tanpa sebarang pengawasan.

Kes tayar kereta hilang dicuri, kereta di pecah masuk atau hilang antara kes-kes yang pernah berlaku. Jangan jadikan anda mangsa keadaan.

 

Kumpau

Kumpau atau kumpau berdarah adalah istilah terma yang masyhur dan sering diguna pakai dalam hobi ini bila tidak dapat ikan. Ia adalah risiko yang kaki pancing perlu sedar.

Ingat, hobi memancing bukanlah satu bentuk pekerjaan, sebaliknya ia lebih kepada satu hobi yang mampu memberi keasyikan dan ketenangan diri pada ketika bertarung menaikkan ikan buat insan-insan yang terpilih.

Kumpau merupakan kemalangan yang paling hampir dengan pemancing dan kemalangan yang paling banyak menimpa pemancing.

 

 

IKLAN

Kena sorok

Bagi kaki trekking memburu ikan sungai pergunungan seperti kelah dan tengas berkemungkinan tinggi akan berhadapan dengan kemalangan jenis.

Kena sorok atau disesatkan oleh penunggu hutan dari kalangan jin ini merupakan perkara lumrah yang berlaku.

Untuk mengatasi perkara ini daripada berlaku kepada anda maka kenalah jaga tata tertib sebagaimana memasuki sesuatu tempat yang bukan hak milik kita.

Kita sendiri pun kalau orang luar buat hal kat kampung halaman kita sendiri pun boleh naik angin juga.

 

Kena samun

Kejadian pemancing kena samun malah hingga membabitkan kehilangan nyawa sememangnya isu yang tidak boleh diabaikan begitu saja.

Sekarang ini makin menjadi-jadi pula kejadian samun terhadap pemancing. Jadi, kita sebagai pemancing jangan bertindak terlalu berani sangat dengan memancing seorang diri di kawasan terpencil.

Ia satu pengajaran juga kepada kaki pancing yang kedekut sangat tidak mahu berkongsi spot dengan orang lain dan menanggung risiko apabila memancing seorang diri.

 

 

Kena tinggal

Gejala kena tinggal (tak diajak dalam sesuatu trip memancing) ini merupakan fenomena terbaru dalam dunia memancing yang boleh menyebabkan kemalangan jiwa.

Sesiapa yang pernah mengalaminya saja yang dapat gambarkan remuknya hati dari kesan kemalangan tersebut.

 

Kecederaan sebab ikan

Selain disengat ikan berbisa, ikan-ikan yang bergigi tajam atau memiliki sirip berduri juga boleh mengundang kemalangan yang tidak diingini.

Ikan-ikan bergigi tajam seperti toman, alu-alu atau malong sudah diketahui boleh mendatangkan kemalangan jika tidak dikendalikan dengan hati-hati.

Begitu juga dengan ikan patin. Walaupun tidak memiliki bisa namun sirip berduri atau sengatnya itu boleh mendatangkan kecederaan yang menyakitkan jika menembusi anggota badan.

Malah ikan puyu sekecil dua jari itu juga boleh menimbulkan masalah yang amat besar jika melompat masuk ke dalam mulut.

 

baca juga Sentap – Cerita disebalik pantang larang memancing

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan