IKLAN

 

Apa reaksi anda sekiranya set pancing yang baru dibeli dengan harga ribuan ringgit, diberi pinjam kepada kawan dan set pancing tersebut patah atau rosak ketika sedang bertarung dengan ikan?

 

Itulah topik wacana yang admin bentangkan untuk kali ini. Rasa topik ini terlalu mudah untuk difahami. Malah ia bukan perkara baru dalam dunia memancing. Ia boleh berlaku kepada sesiapa saja termasuklah diri anda.

 

Admin sendiri pernah alami perkara seperti ini. Walaupun set pancing yang diberi pinjam kepada kawan itu tidaklah sampai mencecah ribuan ringgit, tetapi ia tetap rosak juga apabila diberi pinjam kepada kawan yang belum berpengalaman.

 

Tentu saja untuk meminta ganti rugi terasa tidak sampai hati pula. Tetapi rugi tetap rugi juga. Tambah menyakitkan hati, set peralatan kita pulak yang dipersalahkannya dengan pelbagai alasan.

Jom kita sama-sama rasai pahit manis rakan-rakan kita yang pernah berhadapan dengan perkara ini.

 

baca juga Wacana – Kemalangan pemancing ketika memancing

 

“Kalau jiwa pemancing sebenar, dia takkan marah tapi dia akan terkejut dengan saiz dan kekuatan ikan tu yang berjaya mematahkn joran dia yang berharga ribu-ribu ringgit tu.

IKLAN

Keesokan hari barulah dia akan marah. Marah kat kedai pancing sebab tauke kedai tu kata joran yang dia beli tu harganya ribuan ringgit sebab joran tu boleh tarik ikan besar dan takkan patah.”

  • ZAIDI IDIAZ

 

“Perasaan dia sama macam kita baru beli lure harga puluhan ringgit dan nak hampir cecah ratus, kemudian selang beberapa jam pi casting. First cast leader putus… lure pulak melayang jauh nun di sana.”

  • AZHAR USMPENANG

 

“Pernah… beli jam 3petang… pakai malam tu. Kawan pinjam dan kena tarik pari lebih 10kg. Lawan dekat 1jam then patah. Apa boleh buat… minta bayar half ja sebab member.”

  • RAYNER NELSON CHONG

 

“Senang je… berlapang dada dan fikir rasional. Then minta peminjam ganti balik… bayar monthly pun takpe. Braided putus takpe, jangan putus silaturahim.”

  • FAUZAN YAACCOB

 

“Ganti la apa lagi. Pinjam pandai ganti mau pandai la. Kalau kita yang bagi pinjam boleh runding-runding sikit. Kalau dia yang mintak, pandai-pandai le.”

IKLAN
  • ABU HASSAN ABD RAZAK

 

“Nama pun pinjam… faham-faham sendiri la apa makna pinjam. Takkan nak bagi member sedap… kita pulak murung selama sebulan.”

  • ASMUNI ABD RAHMAN

 

“Patah tu okey lagi sebab tahu kat situ ada ikan besar dan kita tahu yang rod mahal tak menjamin kualiti. Tapi kalau kawan buat jatuh joran dalam laut atau sungai itu kawan patut humban dalam laut juga.”

  • MOHD AZNIN FAZLI

 

“Itu kira baiklah jugak tengah bertarung dengan ikan. Lagi sedih bila bagi pinjam dekat member, member nak melontar, terlebih hayun joran tu sampai kena lantai dan patah joran tu. Perghhh!”

  • NIK IRSHAM

 

“Sebab ikan takpe… nama pun kawan. Takde hal punya sambil-sambil tunggu ke darat google la apa yang patut dan tunjuk kat dia yang mana berkenan.”

  • ZA KI

 

“Joran patah tarik ikan no hal lagi tapi kalau jenis pinjam tak reti pulang ni macam mana? Bertahun dah rasa. Kita pulak yang malu nak mintak banyak kali. Dh pinjam set, pinjam reel plak. Tu pun tak pulang lagi. Apa punya orang la.”

  • KEMBARA AMIE

 

“Time nak bagi pinjam kena la bagi tau apa-apa…yg minjam pun tau la kena ganti balik… jangan buat bodoh je!”

  • SHAMSUL ADHA

 

“Selagi member tu kata nak ganti balik joran tu… rasanya ok kot. Tapi kalau dia ganti dengan sorry je… memang cari pasal la.”

  • YUSRI OTHMAN

 

baca juga Wacana: Kenapa ikan belanak suka melompat?

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan