Saya percaya ramai bersetuju bahawa aktiviti memancing ikan leekoh tidaklah semeriah pancingan ikan rohu. Di kebanyakan lapangan seperti kolam pancing air tawar berbayar, ikan leekoh sering terpancing sama apabila memakan umpan yang dikhususkan untuk ikan rohu.

 

Namun di luar negara terutamanya di Eropah pancingan spesies kap ini begitu hebat dan meluas sehingga mampu membentuk satu komuniti atas nama carp fishing. Begitu juga di negara jiran kita Indonesia, walaupun leekoh atau lebih dikenali dengan nama ikan mas bukanlah spesies tempatan sebagaimana negara kita juga, ia merupakan spesies pancingan utama kolam-kolam pancing komersial.

 

Senario Luar Biasa Carp Fishing Di Luar Negara

 

Merujuk kepada fakta ikan leekoh menjadi ikan pancingan sasaran utama kolam pancing komersial di Indonesia, ia membuktikan pancingan ikan leekoh bukanlah sebagai ikan sukan. Sebaliknya ia adalah satu jenis pancingan yang mementingkan aspek taktikal dan teknikal. Atau dalam erti lainnya, keseronokan sebenar memancing ikan leekoh ialah kesulitan untuk mengumpannya, bukannya selepas mata kail tercangkuk pada mulutnya.

 

IKLAN

Senario Luar Biasa Carp Fishing Di Luar Negara

 

Di negara kita, pancingan ikan leekoh tidaklah dijalankan secara menyeluruh di setiap negeri. Malah, kebanyakan pemancing di pantai timur mungkin tidak pernah menceburi pancingan ini. Sebaliknya di negeri yang pernah aktif dengan perlombongan bijih timah seperti Perak dan Selangor, bekas-bekas lombong yang dijadikan pusat ternakan ikan tawar, yang kemudiannya ditinggalkan, menjadi syurga kepada kepada para pemancing.

 

Dari lombong-lombong ternakan ikan inilah, sama ada secara sengaja atau tidak, ikan-ikan leekoh ini menjarah pula ke sistem perairan utama. Sungai-sungai utama di Perak contohnya, ikan leekoh sudah boleh ditemui di beberapa lokasi strategik yang sesuai dengan habitatnya.

IKLAN

 

Senario Luar Biasa Carp Fishing Di Luar Negara

 

Suatu ketika dahulu, ikan leekoh pernah menjadi ikan sasaran di kebanyakan kolam pancing. Ini berikutan tabiat makannya yang seperti tidak pernah mengenal erti kenyang. Walaupun perut sudah boyot seperti mahu pecah, tetapi masih lagi mahu memakan umpan. Selain itu ia juga cepat menyesuaikan diri dengan perubahan habitat.

 

IKLAN

Kebanyakan ikan leekoh yang baru dilepaskan ke kolam pancing, hanya mengambil masa singkat untuk buka mulut. Tidak seperti patin yang mungkin memakan masa beberapa hari atau beberapa minggu setelah dipindahkan dari kolam ternakan.

 

Senario Luar Biasa Carp Fishing Di Luar Negara

 

Namun, disebalik sifat menghiburkan para pemancing kerana mudah memakan umpan, ikan leekoh juga memiliki sisi hitam yang membinasakan. Ikan leekoh dikesan menjadi punca keruntuhan tebing-tebing kolam berikutan sifatnya yang gemar mengorek dan memindahkan tanah tebing dengan mulutnya . Justeru itulah ikan leekoh tidak lagi mendapat tempat di kolam-kolam pancing.

 

Senario Luar Biasa Carp Fishing Di Luar Negara

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI